NAGRADE PUTUJU U AUSTRIJU I IZRAEL: Završen "Kustendorf", najboljima Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje (FOTO)

N. JANKOVIĆ

25. 01. 2021. u 21:30

DODELOM priznanja završen je 14. međunarodni filmski festival "Kustendorf".

НАГРАДЕ ПУТУЈУ У АУСТРИЈУ И ИЗРАЕЛ: Завршен Кустендорф, најбољима Златно, Сребрно и Бронзано јаје (ФОТО)

Foto "Kustendorf"

Zlatno jaje dobila su dva filma, „Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film „Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

Imena dobitnika nagrada saopštio je glumac Miki Manojlović.

- Odluke smo doneli jednoglasno. Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve: prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, snimljeni i montirani, gluma je dobra, sve. Nadamo se da će reditelji postati veliki u filmskom svetu. U bliskoj budućnosti! - rekao je Manojlović.

Nagradu Srebrno jaje dobio je film „Kiša“, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske. Treće mesto, odnosno nagradu Bronzano jaje, osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“ koji je režirala Agata Pušč iz Poljske. Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Cpecijalnu nagradu filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

U žiriju 14. po redu Međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" bili su nagrađivana italijanska rediteljka Aliče Rorvaher, glumac Miki Manojlović, dizajner zvuka iz Francuske Brunom Tarijerom i direktor fotografije Mišel Amatje.

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičili su se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Njihova ostvarenja odabrana su od 439 kratkih filmova pristiglih na konkurs, pa je samo učešće na "Kustendorfu" veliki iskorak za mlade autore, značajna pojedinost u njihovim biografijama i potvrda da su na dobrom putu. Ostvarenim autorima i publici, dela mladih autora pružaju uvid u dominantne teme i neobične stvaralačke postupke.

DOBRE VIBRACIJE

- Veoma sam srećan da je još jedan festival održan, četrnaest godina pokušavamo i uspevamo, godinu za godinom, sa dobrim vibracijama i filmovima. I razlog iz kog sam posebno radostan je to da svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a hajdemo reći da se za polovinu njih, može reći da su odlični! - rekao je Emir Kusturica, osnivač "Kustendorfa".

Poslednjeg festivalskog dana u okviru programa „Savremene tendencije“, bili su prikazani filmovi „Kamenolomac“ (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din). Filmove su pratili razgovori Emira Kusturice sa autorima, braćom De Serio i razgovor sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

14. Kustendorf održan je u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024