KRENITE U SVEMIR SA TATOM I ĆERKOM HOKING: Novi naslovi stranih i domaćih autora za decu

Marina Mirković

02. 02. 2021. u 12:45

LUSI Hoking, ćerka genijalnog Stivena i autorka dva romana za odrasle, širom sveta je držala popularna predavanja za decu o svemirskim putovanjima i nauci, a njen DNK, poslat u svemir kao deo projekta "Besmrtnost", čuva se na Međunarodnoj svemirskoj stanici - ukoliko ljudska rasa slučajno nastrada.

КРЕНИТЕ У СВЕМИР СА ТАТОМ И ЋЕРКОМ ХОКИНГ: Нови наслови страних и домаћих аутора за децу

Foto Promo

Lusi, inače dobitnica nagrade "Sapio" za popularizaciju nauke, sa svojim ocem - koji je nauku popularizovao kao malo ko drugi, potpisuje dva izvanredna romana koja je kod nas objavila "Laguna", o svemirskim avanturama dečaka Džordža.

"Džordžov tajni ključ vaseljene" prelepo je ilustrovana priča o junaku koji nije ni sanjao da će jednog dana doživeti intergalaktičku avanturu. A upravo se to desilo Džordžu i njegovoj najboljoj drugarici Eni kada ih je pričljivi superkompjuter kosmos poslao u svemir. Ali, vaseljena krije mnoge tajne. Osim što su preko noći postali astronauti koji se suočavaju sa crnim rupama, Džordž i Eni moraju da se izbore da najmoćniji kompjuter na svetu ne dospe u ruke neprijatelja.

Foto Promo

Roman sadrži neverovatne naučne činjenice i zanimljivosti o svemiru, baš kao i "Džordžova svemirska potraga za blagom" - priča u kojoj su Džordž i njegova najbolja drugarica Eni već postali vrsni istraživači svemira. Ali, čak ni oni ne znaju šta da rade kada robot poslat da istraži Mars počne čudno da se ponaša. I pre nego što uspeju da shvate da se nešto neobično dešava, Džordž i Eni će biti usisani u novu integralističku avanturu, koja će im pokazati da vanzemaljci možda zaista postoje.

Među novim naslovima su i dve knjige bestseleri, autorke Liz Pišon: "Tom Gejts - Da! Ne. Možda..." iz popularnog serijala ove spisateljice, te "Rat cipela", smehotresna avantura o sestrama Rubini i Medi iz porodice Stopalo, koje kriju leteće cipele i spasavaju svog oca izumitelja...

"Laguna" je obradovala mlade čitaoce i novim romanom našeg omiljenog pisca, autora legendarnog serijala o Hajduku, Gradimira Stojkovića. "Ne brinite za sutra" je priča o talentovanoj osmakinji Bojani koja skače od fudbala do folklora, pa od futsala do filma, ali se trudi da, bez dizanja frke, sve uradi bez foliranja. Pored nje, i Natalija zvana Nače, i Zare, i Kosta Kostarika imaju svoje nedoumice i probleme. Bitnu ulogu u odrastanju imaju i njihovi roditelji, naročito jedan bivši fudbalski trener, odnosno domar, a podjednako je važan lik i neko sa margine... Prikazujući život kao klupko sačinjeno od sreće i nesreće, od želje i nevolja, Stojković poziva mlade da budu dovitljivi i otvoreni, i pokazuje kako je u borbi za pravdu neophodno međusobno razumevanje između tinejdžera i odraslih. Dinamičan i sveobuhvatan, duhovit i potresan, roman poručuje da je sudbina nešto što treba da se osvoji.

Foto Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)