BEKI ŽIVI U DELIMA STUDENATA: Komemoracija omiljenom glumcu Ivanu Bekjarevu (1946-2020) održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

M. MIRKOVIĆ

05. 02. 2021. u 19:22

GLUMAČKE legende Ivana Bekjareva setile su se juče, tokom komemorativnog programa upriličenog na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegove kolege, studenti, prijatelji, poštovaoci...

БЕКИ ЖИВИ У ДЕЛИМА СТУДЕНАТА: Комеморација омиљеном глумцу Ивану Бекјареву (1946-2020) одржана у Југословенском драмском позоришту

Foto: D. Milovanović

Bekjarev je umro sredinom novembra, no tek su se sada stekli uslovi da glumcu, koji je član JDP bio od 1968. do 2001. godine, bude upriličena dostojna komemoracija - koju je otvorila direktorka JDP Tamara Vučković.

- Mi, njegovi studenti, imali smo Bekija, koji je uvek bio tu, Bekija koji bi uvek znao kada neko od nas ima problem i koji bi taj problem rešio, koji je zbog svojih studenata išao na žurke i slušao neku njemu ne baš blisku muziku, Bekija kome smo plakali na ramenu... - navela je u snimljenoj poruci glumica Iva Štrljić, izražavajući zahvalnost profesoru, i rekla:

- Imali smo Bekija koji je navijao za svoju Zvezdu, a sa istom tom strašću navijao je i za svoje studente, i mi mu to nikada nećemo zaboraviti. Danas sam pošla da pozovem profesora u želji da mu nešto kažem, i to sam shvatila kao vrlo važan znak: znak da Beki nije nikuda otišao. On je tu sa nama, u uspesima svih svojih studenata, zato što oni najveći i oni koje smo najviše voleli, nikada nikuda ne odlaze.

Iva je naglasila da govori ne samo u ime svoje, klase 1999, već sasvim sigurno u ime svih studenata Bekjareva.

Glumac Milan Kalinić obratio se upravo u ime jednog od tih, i to kao student u prvoj klasi koju je poznati glumac vodio:

TRAG U SRCIMA

BAŠ kao što je Bekjarev ostavio neizbrisiv trag u srcima svojih studenata, koji sa dirljivom emocijom govore o njemu, i na njega su u ogromnoj meri nepovratno uticali veliki profesori glume iz davnih šezdesetih. O tome je govorio i u insertima iz intervjua, puštenim juče na sceni JDP.

- Profesor Minja Dedić, koji me je primio na Akademiju, bio je majstor da studente nauči disciplini i radu, dok je moj potonji profesor Milenko Maričić verovatno jedan od najboljih u celokupnoj istoriji Akademije, kao i nezaboravni Mata Milošević, jedan od velikih reditelja koji me je takođe "sačekao" i u JDP - govorio je Bekjarev.

- Kao profesor, počeo je sa mojom klasom, bili smo mu prvi i verujem da je naša ljubav ostala obostrana. On je tada mnogo radio, nastupao, gostovao, tezgario, snimao i igrao predstave... Pa opet, Ivan Bekjarev, nikada, nije propustio niti jedan jedini čas glume. Svi ostali, pa i njegovi asistenti, jesu, ali on je uvek bio tu, dajući se sto odsto na svakom času. Kasnije sam doživeo još veću sreću da delimo i scenu i kadar, ali i prve navijačke redove gledajući našu Zvezdu, za koju je Bekjarev navijao sa svojim prepoznatljivim žarom, koji je unosio u sve.

Svoju debitantstsku filmsku ulogu Bekjarev je odigrao 1967. godine, u filmu "Bokseri idu u raj", a među više od 150 uloga u pozorištu, oko 60 je odigrano u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Isticao je da je imao sreće da bude jedna od "Bojanovih beba", glumaca koje su u JDP dočekali Stupica i ostali velikani, kakvi su mu predavali i na FDU - baš kao što su juče u dirljivim porukama kolegi mnogi glumci istakli da ih je upravo on naučio šta je to gluma.

NAJBLIŽI

PORODICA, Ivanova udovica Milka i sin Vanja, iz prvog reda su pratili program, slušajući obraćanja glumaca ali i samog Bekjareva sa brojnih snimaka, koji su emitovani u zamračenoj sali dok je na sceni pored portreta glumca stajao samo buket belih kala. Pored glumica Branke Petrić i Rade Đuričin, te Vlaste Velisavljevića, komemoraciji je prisustvovao i Ivica Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega