MONOGRAFIJA “MOSKOVSKI GAMBIT”: Objavljena knjiga Aleksandra Životića

V.V.S.

12. 02. 2021. u 18:37

U EDICIJI “Polis” pojavila se knjiga Aleksandra Životića “Moskovski gambit” ( u podnaslovu Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938-1941.”

МОНОГРАФИЈА “МОСКОВСКИ ГАМБИТ”: Објављена књига Александра Животића

Omot knjige

Kako se navodi, autor je uspeo da na efektan način predstavi svu složenost jugoslovenske spoljnopolitičke pozicije i otvori niz novih pitanja na koje istorijska nauka za sada nije u mogućnosti da sa preciznošću ponudi pouzdane odgovore.

- Posebna vrednost i značaj monografije je u tome što ona govori o iskustvima naše zemlje iz predvečerja Drugog svetskog rata koja mogu biti korisna i za današnje vreme jer navedena konstanta ruskog i nemačkog geopolitičkog interesa i uticaja na našem prostoru je i danas prisutna i aktuelna – navodi se u recenziji prof. dr Branka Rakića.

Aleksandar Životić (Beograd, 1981) diplomirao je na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao 2010. godine.

Od 2006. godine bio je zaposlen u Institutu za noviju istoriju Srbije, a od 2012. predaje na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prvo kao docent, a od 2017. kao vanredni professor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)