SVETSKA TELEVIZIJSKA PREMIJERA: Večeras se prikazuje film "Dara u Jasenovcu" u Srbiji, Crnoj Gori i Srpskoj

M. J. M.

20. 02. 2021. u 09:11

SRPSKI kandidat za Oskar "Dara iz Jasenovca" (2020), reditelja Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, prvi je igrani film o stradanjima srpskih muškaraca, žena i dece, u ustaškom logoru smrti Jasenovac, u doba Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

СВЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЈСКА ПРЕМИЈЕРА: Вечерас се приказује филм Дара у Јасеновцу у Србији, Црној Гори и Српској

Biljana Čekić

Od 5. februara, sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike, a publika u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, večeras ima ekskluzivnu priliku da prati svetsku televizijsku premijeru, na RTS 1 (20.05) i od 20.00 na RTRS i na kanalu PRVA TV Crna Gora.

Istorijska ratna drama o jednom od najstravičnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljena je 76 godina posle njegovog zatvaranja, na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i uz podršku Filmskog centra Srbije. Govori o dvanaestogodišnjoj Dari (Biljana Čekić) koja sa majkom (Anja Stanić Ilić) i dva brata, posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, završava u logorima. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška, učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Glumac Marko Janketić tumači lik Maksa Luburića, jednog od najozloglašenijih ustaških oficira.

- Radi se o čoveku koji je bio zadojen mržnjom iz nacionalnog konteksta, koja meni nije bliska. Ne umem da razumem da neko nekog mrzi, samo zato što je drugačije vere ili nacije. To je bio najveći izazov za mene.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević naglašava da je značajno da RTS u ovom trenutku emituje "Daru iz Jasenovca".

- Bilo je dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom, od društvenih, istorijskih, umetničkih i pravi je trenutak da građani Srbije pogledaju film i donesu svoj sud. Veoma je značajno što se ova traumatična i bolna tema našla u filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava.

Beogradska premijera zakazana je za 22. april, a zatim će se film naći na repertoaru bioskopa u Srbiji. Scenograf je Goran Joksimović, kompozitori Aleksandra Kovač i Roman Goršek, a uloge tumače i Zlatan Vidović (Darin otac), Nataša Ninković, Igor Đorđević, Vuk Kostić, Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Jokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević, Nikolina Friganović.

NEUMESNE I NEOSNOVANE KRITIKE

PRODUCENT Maksa Ćatović kaže da reditelj Predrag Antonijević i on žele da film "Dara iz Jasenovca" vidi što više ljudi.

- Odluka da se film prikaže na televiziji, pre života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene. Prouzrokovana je pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskar, a pogotovo na nekoliko neumesnih i neosnovanih kritika - gde je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)