PARTIZANI I ČETNICI U ISTOM "STROJU": Narodni muzej u Valjevu bogatiji za još jednu zanimljivu postavku

Branko Puzović

21. 02. 2021. u 11:25

NARODNI muzej u Valjevu bogatiji je za postavku o Drugom svetskom ratu. U ovoj ustanovi, ponosno ističu, da su jedini muzej u Srbiji koji je, osim eksponata, nepristrasno predstavio i istorijsku priču o svim učesnicima rata.

ПАРТИЗАНИ И ЧЕТНИЦИ У ИСТОМ СТРОЈУ: Народни музеј у Ваљеву богатији за још једну занимљиву поставку

Foto B. Puzović

Prethodno, priređena je monografija "Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu", koja je bila osnova za novu postavku.

ISTORIOGRAFSKI su obrađeni pojmovi: partizani i četnici, Jugoslovenska vojska u otadžbini, četnici Koste Pećanca (vladini, legalni četnici), Narodnooslobodilački pokret (partizani, komunisti), Žandarmerija, Srpska državna straža (nedićevci), Srpski dobrovoljački korpus (ljotićevci, dobrovoljci), Ruski zaštitni korpus, prve akcije, Svedočenje o 7. julu, ustanak u zapadnoj Srbiji, blokada Valjeva, represalije okupatora, zaplet i rasplet 1944. godine, oslobođenje...

OBJEKTIVNO

- U GODINI u kojoj obeležavamo osam decenija od početka Drugog svetskog rata, veliki je izazov bio uspešno predstaviti slobodarski i borbeni duh našeg kraja u tako teškom vremenu, i sve to prikazati na objektivan i ideološki neutralan način - ocenio je na otvaranju izložbe gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Foto B. Puzović

- Ova postavka je jedno od prvih obeležavanja i sećanja na pobedu nad fašizmom u godini jubileja, osam decenija od Drugog svetskog rata u kom je i valjevski kraj dao veliki doprinos - kaže direktorka Narodnog muzeja u Valjevu Jelena Nikolić Lekić. - Pod okupacijom Valjevo je bilo od 14. aprila 1941. do 18. septembra 1944. godine i ova izložba oživljava vreme otpora, ponosa, stradanja, deoba. Postavka je rezultat istraživanja i naše saradnje sa eminentnim naučnom institucijama i ličnostima koje su rad posvetile upravo ovoj temi.

Foto B. Puzović

IZLOŽBA prikazuje valjevski kraj u Drugom svetskom ratu i razvoj grada neposredno posle njega. U narednim godinama, planirano je da se smenjuju teme poput kulture, obrazovanja, privrede, sporta... Predstavljeni su Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, Jugoslovenska vojska u otadžbini, Srpska straža, objašnjeni su pojmovi četnika i partizana...

PRELAMANjE SUDBINA

- U VALjEVU su se prelomile sudbine četnika, partizana i Srpskog dobrovoljačkog korpusa - podseća dr Kosta Nikolić. - Priredili smo izložbu u skladu sa raspoloživim činjenicama, ne prema očekivanjima onih koji su direktno, ili indirektno učestvovali u tim događajima. Izložba je odlična, Valjevo ima čime da se ponosi. Narodni muzej u Valjevu uvek se izdvajao i prednjačio u mnogo čemu.

JEDINSTVENO Narodni muzej u Valjevu, Foto B. Puzović

- U ranijim muzejskim postavkama mogla je da se vidi samo petokraka, narodnooslobodilačka borba, posleratni period komunističke vlasti, a mi ovom izložbom predstavljamo priču, ne krijemo ništa i tu simboliku odlično je osmislio dizajner Dušan Arsenić - kaže dr Vladimir Krivošejev.

- Ukazujemo na kompleksnost, da nije bila samo jedna, već pet vojski čije simbole predstavljamo, kao i grbove i oznake svih učesnika u ratu - Nemaca, četnika, partizana, Vlade u egzilu, fašista i komunista. Narodni muzej u Valjevu bio je pionir u mnogim stvarima i sada smo prvi koji će uz izložene predmete imati i naraciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)