I KUSTURICA I BELI KANDIDATI ZA SANU: Odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti daju predloge za članstvo

M. N. M. - Lj. B.

27. 02. 2021. u 08:00

IZBORNA trka za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti se zahuktala, predlozi za nove članove stižu spolja, ali već i iz samih odeljenja.

И КУСТУРИЦА И БЕЛИ КАНДИДАТИ ЗА САНУ: Одељења Српске академије наука и уметности дају предлоге за чланство

Foto D Milovanović, D. Dozet, A. Stanković, V. Danilov, arhiva

Kako "Novosti" saznaju, za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU predloženi su režiser Emir Kusturica i pesnik i predsednik Matice srpske Dragan Stanić. Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i univerzitetski profesori katedri za srpski jezik i književnost: Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović. Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma.

Kako su "Novosti" ranije pisale, za novoformirano odeljenje umetnosti koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, scenografa Miodraga Tabačkog... Među kandidatima za ovo odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

PREDLAGAČI IZVAN USTANOVE

PREMA Statutu SANU, predlagači mogu biti tri člana SANU, odbor SANU koji čine najmanje tri člana SANU, senati univerziteta, izborna i nastavno-naučna veća fakulteta i visokih vojnih škola, izborna i nastavno-umetnička veća umetničkih fakulteta i akademija, naučna veća instituta, te najviši organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika. Inostrani članovi se biraju na inicijativu odeljenja, ogranaka ili Predsedništva SANU.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, a na predlog institucija izvan SANU, boriće se filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović. Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je prof. dr Miodraga Spalevića.

Emir Kusturica, Foto Ž. Knežević

Prema izbornoj proceduri u SANU, nakon što Komisija za praćenje izbora pregleda predloge koji su stigli od institucija spolja, oni će, do kraja februara, biti dostavljeni odeljenjima. Kandidate mogu da predlože i tri redovna člana SANU.

Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu. Potom će, u septembru, sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi. Konačno, tokom oktobra će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje, a glavni izbori će se održati 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU. Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju značajno veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)