NOVA “AUDIJENCIJA” NA SCENI: U Akedemiji 28 spremaju predstavu po komadu Vaclava Havela

V.V.S.

01. 03. 2021. u 13:07

GLUMICI Nikola Rakočević i Miodrag Radonjić okušaće se u poznatom komadu Vaclava Havela ( pisca i bivšeg predsednika Češke republike), s rediteljskim potpisom Milana Neškovića : premijera “Audijencije” je 20. marta na sceni Akademije 28 u Beogradu.

НОВА “АУДИЈЕНЦИЈА”  НА СЦЕНИ: У Акедемији 28  спремају представу по комаду Вацлава Хавела

Depositphotos

Delo je nastalo 1975. godine. U Srbiji je  praizvedba bila 1981. godine u Ateljeu 212, s Borom Todorovićem i Petrom Kraljem u glavnim ulogama, isti komad godinama su igrali Sergej Trifunović i Vojin Ćetković, takođe na sceni Ateljea, da bi kasnije prešli na malu scenu BDP, kao i  mnoge druge pozornice u Srbiji i regionu.

Radnja se odvija u pivari u kojoj radnik  i njegov direktor vode neobičan razgovor koji će nasmejati publiku, ali i zamisliti. Duo drama predstavlja politički satirikon iz doba Čehoslovačke i kulta ličnosti .

To je prvi Havelov komad napisan kao jednočinka, baziran na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel u vreme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, izvođenje Ateljeu je bilo događaj i van granica naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)