DIRNULA ME SUDBINA SRBA NA KOSMETU: Simona Mogavino, scenarista stripa "Dobro došli na Kosovo", o uspehu projekta

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

07. 03. 2021. u 13:00

DUBOKO sam dirnuta sudbinom Srba na Kosovu. Nadam se da će uskoro moći da pronađu mir, koji toliko zaslužuju, posle svega što su preživeli.

ДИРНУЛА МЕ СУДБИНА СРБА НА КОСМЕТУ: Симона Могавино, сценариста стрипа Добро дошли на Косово, о успеху пројекта

Foto Promo

Ovo u razgovoru, za "Novosti", ističe Simona Mogavino, scenarista veoma popularnog francuskog stripa "Dobro došli na Kosovo", koji je nedavno preveden i na srpski jezik.

Reč je o stripu koji prati život Dimitrija, Srbina sa Kosova, prinuđenog da se iseli 1999. godine. On odlazi u Italiju, a kada mu umre otac, dolazi na sahranu, 2004, baš u trenutku pogroma, dok oko njega gore crkve i manastiri.

Foto Promo

Strip je osmislio francuski politikolog Nikola Mirković, koji je sa Simonom Mogavino i koscenarista, dok je likovni deo na sebe preuzeo poznati milanski crtač Đuzepe Kvatroki. Svi su se rado prihvatili ovog projekta, uključujući i izdavačku kuću "Roše".

Pre mesec dana, strip se pojavio i u prevodu na srpski jezik, u Srbiji, u izdanju "Sistem komiksa", i u Republici Srpskoj, u izdanju "Devete dimenzije", prvi na ćirilici, drugi na latinici i ijekavici.

NIKOLA MIRKOVIĆ, AUTOR PROJEKTA

O PATNjI IZ DRUGAČIJEG UGLA

- STRIP je odštampan u 10.000 primeraka i gotovo je sve rasprodato. Od samog početka veoma je dobro primljen. Izašao je neposredno pre pandemije, zbog koje je sve stalo, ali i pored toga interesovanje je veliko. Zadovoljan sam, izdavač takođe. Prvi put sam se okušao u stripovima - ističe, za "Novosti", autor projekta Nikola Mirković.

Foto Privatna arhiva

- Nisam znao šta da očekujem. Ispalo je odlično. To pokazuje da može da postoji zanimljiv kulturni projekat i da se govori o Kosovu iz drugačijeg ugla. Strip nam je omogućio da govorimo o patnji Srba na Kosovu. Mnogi su tek tako saznali i da je postojao pogrom 2004. To je i bio cilj stripa, da kažemo kako je bilo, ali i da skrenemo pažnju na to da se težak život nastavlja.

U Francuskoj se, inače, pojavio u novembru 2019. i u prvoj nedelji bio je najprodavaniji istorijski strip u zemlji! Treba istaći da je Italijanka Mogavino ovde izuzetno cenjena.

Autor je poznatih stripova o srednjovekovnim kraljicama, a 2019. je na Međunarodnom festivalu stripa u Ajačiju na Korzici dobila nagradu za najboljeg scenaristu stripova, između ostalog i za strip o Kosovu.

Foto Promo

Na pitanje kako se odlučila da se uključi u ovaj projekat, Mogavinova kaže:

- Na priči sam počela da radim zahvaljujući pozivu Nikole Mirkovića. Neću da krijem da sam se na početku veoma plašila, jer sam bila u potpunosti svesna da apsolutno nisam bila spremna za strip o ovom sukobu. Pristala sam da napišem priču, delom i zbog uobičajene lakoće da se hvatam ukoštac sa teškim izazovima, ali i zato što nisam mogla da podnesem to što znam malo, ili nimalo, o krvavom ratu koji se odvijao na svega sat leta od moje kuće.

IGOR MARKOVIĆ, UREDNIK "SISTEM KOMIKSA"

SAMO POZITIVNE KRITIKE

Foto Privatna arhiva

PRODAJA je bolja nego kod drugih naslova. Interesovali su se i novinari. Svi čitaoci imaju pozitivne kritike. Priča je odlična višeslojna i nema mesta ostrašćenosti. Drago mi je što je naša kuća izdavač ovog strip-albuma.

Album "Dobrodošli na Kosovo" će doprineti boljoj slici i položaju stripa kod nas - kaže Igor Marković, urednik "Sistem komiksa".

Naša sagovornica dodaje da je rad na stripu "Dobro došli na Kosovo" bio tragično i bolno iskustvo za nju. Šest meseci je detaljno istraživala sve što je vezano za rat na Balkanu:

- Inspirisale su me sve vrste informacija, slika i video-zapisa. Nije bilo nimalo lako.

Foto Promo

Otkrivanje, iz dana u dan, toliko neizrecivih zločina, slomilo mi je srce i okrenulo utrobu. Takođe sam osetila stid: kako je bilo moguće da nisam znala za ovu dramu?

Mogavinova naglašava da je, radeći na stripu, shvatila da je morala da progovori o evropskom ratu koji će sve nas, nada se, naučiti da niko nije u zaklonu od opasnosti i sukoba.

- Poruku koju sam htela da prenesem ovim stripom mogu da svedem na jednu reč: pomirenje.

ZORAN PEJIĆ, UREDNIK "DEVETE DIMENZIJE"

DA SE SAZNA ISTINA

Foto Privatna arhiva

PRVIH mesec dana odlično su prošli.

Komentari kolekcionara i čitalaca su pozitivni u svakom smislu, uz konstataciju da treba više ovakvih izdanja, sa istim ili sličnim temama, stripovima koji se bave istorijom srpskog naroda - kaže za naš list Zoran Pejić, urednik "Devete dimenzije".

- Svi su oduševljeni činjenicom da je strip prvo izašao u Francuskoj, a posle i u Italiji. Raduje ih to što u ovim zemljama tako mogu da se upoznaju sa istinom, da bi na pravi i objektivan način mogli da steknu širu sliku. Postoji interesovanje i sa prostora Hrvatske. Kada se otvore granice, nadam se da će i tamo ugledati svetlo dana.

Nikada nisam zadovoljna svojim radom, ali kada mi čitaoci, veoma dirnuti, pišu da bi mi zahvalili, onda pomislim da smo učinili nešto pozitivno - ističe Simona Mogavino.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)