GRADE EKONOMISTE SA POSEBNIM IT VEŠTINAMA: Ekonomski fakultet u Subotici dobio laboratoriju za softverska istraživanja

J. LEMAJIĆ

25. 03. 2023. u 17:10

KOLIKO je bila vredna vizija Stjepana Hana, profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici, koji je pre tačno pola veka uveo studijski program posvećen poslovnoj informatiki, prvi u tadašnjoj „velikoj“ Jugoslaviji, najbolje govori činjenica da je ovo zanimanje danas među najtraženijima.

ГРАДЕ ЕКОНОМИСТЕ СА ПОСЕБНИМ ИТ ВЕШТИНАМА: Економски факултет у Суботици добио лабораторију за софтверска истраживања

foto:J.L.

Inspirisani vizionarstvom profesora Hana, Ekonomski fakultet sve ovo vreme izučava i unapređuje ovu interdisciplinarnu oblast, koja objedinjuje znanja iz informatike, menadžmenta i poslovne informatike. U tom cilju sada je otvorena laboratorija koja nosi njegovo ime i koja će služiti za održavanje vežbi i predavanja u okviru redovnih nastavnih aktivnosti, ali je u planu i da u što kraćem periodu izraste u Centar izvrsnosti za upravljanje softverskim proizvodima.

- Centar izvrsnosti će upravo biti mesto koje će okupljati istraživače sa našeg Fakulteta iz oblasti ekonomije, menadžmenta i poslovne informatike,  praktičare iz privrede i studente zainteresovane za razvoj sopstvenih kompetenci u oblasti upravljanja softverskim proizvodima – objašnjava docent dr Mirjana Marić, koordinator Centra. - Trenutno smo u fazi istraživanja, definisanja i klasifikovanja kompetenci koje budući profil produkt menadžera treba da ima kako bi bio konkurentan na tržištu rada. Po njenom završetku, definisaćemo neophodna konkretna znanja, veštine i sposobnosti menadžera, a potom i set kurseva koje bismo ponudili i našim studentima i svima zainteresovanima koji žele da razvijaju kompetence u ovoj oblasti. Neformalni kursevi će biti prvi korak u edukaciji, sa idejom da se u bliskoj budućnosti kroz inoviranje studijskih programaovi sadržaji uvedu u proces formalnog obrazovanja.

Uz kurseve, Centar će oblast upravljanja softverskim proizvodima razvijati i kroz niz drugih aktivnosti, kao što su saradnja sa privredom u definisanju predmeta i problema istraživanja prilikom izrade doktorskih disertacija i master teza studenata, kao i sprovođenjem istraživačko-razvojnih projekata u saradnji sa privrednim partnerima, finansiranih iz trećih izvora finansiranja (pokrajinski, republički, evropski fondovi).

Za studente ovo je prilika da usavrše svoja znanja iz poslovne informatike i primene ih u budućim poslovima u IT sektoru.

- Ovo je jedinstvena prilika da se školujemo za produkt menadžera i da pored informatičkog imamo i znanja iz ekonomskih oblasti, s obziromda se sve vrti oko toga a struka je u deficitu. Iskreno, mislim da će biti još deficitarniji, zato ću posle diplomiranja nastaviti da se obrazujem u ovoj oblasti – ističe Luka Gluščević, student četvrte godine.

Iako je student marketinškog smera, Jelena Stojanović će svoja znanja usavršavati u novoosnovanom Centru.

- Bavim se digitalnim marketingom, koji je u samom kontaktu saprodukt menadžmentom zato će mi ovaj Centar pomoći da se usavršim i bolje razumem njihovi poziciju kako bih bila još bolja u svom poslu – dodaje Jelena.             

BUDUĆI KADROVI

Osnivanje laboratorije „Stjepan Han“ pomogla je „Inspira grupa“  koja smatra da je za budućnost tržišta rada u Subotici jako važno pratiti potrebe privrede, te nastavne programe prilagođavati tome. Zbog toga je važna sinergija na relaciji prosveta – privreda, što je i jedan od ciljeva organizacije IT Subotica 2030.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!