ANALIZA NA BIOLOŠKOM FAKULTETU: Skrinig na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) kod beba obavezan od 14. septembra

B.B.

11. 09. 2023. u 19:48

ANALIZA uzoraka skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), koji je će od 14. septembra biti obavezan za svu novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji, radiće na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

АНАЛИЗА НА БИОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ: Скриниг на спиналну мишићну атрофију  (СМА) код беба обавезан од 14. септембра

Foto Shutterstock

Stručnjaci u Centru za humanu molekularnu genetiku Biloškog fakulteta imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, kao i adekvatno obrazovane zaposlene za obavljanje ovog značajnog skrininga. Cilj uvođenja ispitvanja odmah po rođenju jeste rana dijagnostika u presimptomskoj fazi teške bolesti, koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja SMA.

Nacionalni neonatalni skrining je rezultat Studije izvodljivosti neonatalnog skrininga za SMA, tokom koje je u Centru za humanu molekularnu genetiku testirano skoro 11.000 beba. Učesnici studije bili su i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, GAK Narodni front, porodilište Kliničkog centra u Kragujevcu i udruženje pacijenata SMA Srbija, a rukovodilac studije je dr Miloš Brkušanin.

Kod tek rođenih beba, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obavezni skrining radi se za još tri bolesti: fenilketonuriju, hipotireozu i cističnu fibrozu, u kojima takođe učestvuju eksperti Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!