NAUČNA SARADNJA S KINEZIMA: Ministarka Jelena Begović u poseti Kini

Lj.B.

14. 09. 2023. u 11:03

MINISTARSTVO nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije u sklopu svoje posete Kini ostvarilo je značajne korake u jačanju saradnje i razmene iskustava sa kineskim partnerima.

НАУЧНА САРАДЊА С КИНЕЗИМА: Министарка Јелена Беговић у посети Кини

Foto: Zoran Petrović/NITRA

Delegacija Ministarstva imala je priliku da poseti istaknute kineske institucije i uspostavi važne kontakte u oblasti nauke, tehnologije i inovacija. Tokom posete Pekinškom institutu za genomiku Kineske akademije nauka u Pekingu, delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada Nacionalnog centra za podatke o genomici, važnom centru za analizu genetskih podataka i bioinformatiku, prilikom čega je dogovorena saradnja između srpskih i kineskih naučnika.

- U pitanju je bioinformatički centar u kojim je zaposleno 120 bioinformatičara koji se bave različitim oblastima primene podataka dobijenim putem sekvenciranja DNK, i to u poljoprivredi, biomedicini i u očuvanju biodiverziteta i zaštiti životne sredine - objasnila je ministarka nauke dr Jelena Begović. - Dogovorili smo da se uspostavi kontakt između Centra za sekvenciranje i bioinformatiku u Beogradu i njihovog centra kako bi se istraživači sreli, razmenjivali svoje znanje i zajednički nastavili da unapređuju ovu vrlo obećavajuću oblast.

Delegacija se susrela i sa predstavnicima Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA).

- Imali smo priliku da razgovaramo sa čelnim ljudima ove organizacije, kao i da se upoznamo sa planovima, aktivnostima i projektima na kojima Kina radi u oblasti istraživanja svemira. Srpske institucije poput Astronomske opservatorije su vrlo dobro etablirane na međunarodnom nivou, tako da postoji prostor za saradnju u domenu istraživanja svemira, kao i u korišćenju satelitskih snimaka u prevenciji poplava ili sličnih prirodnih katastrofa - naveo je državni sekretar Vukašin Grozdić.

Delegacija je takođe posetila Zhongguancun Life Science Park u Pekingu, koji je postao značajno mesto okupljanja startap kompanija u oblasti biotehnologije i biomedicine. Ministarka Jelena Begović izrazila je interesovanje za tamo razvijen model podrške ovim kompanijama u ranoj fazi razvoja.

- Ove startap kompanije su u fazi rane inkubacije, što znači da pokušavaju da se probiju na tržištu sa novom idejom. Ono što je posebno interesantno je da veliki broj startap kompanija koje rade u ovom parku orijentisano na biotehnologiju, odnosno biomedicinu. Iz ovog parka izlazi širok dijapazon proizvoda, uključujući i različite mašine koje se mogu primenjivati u biomedicini, različita medicinska sredstva, biološki lekovi, pa čak i kozmetički proizvodi - navela je dr Begović.

Ministarka dr Jelena Begović istakla je da je osnovni cilj posete bio jačanje saradnje u oblasti nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!