ZANAT VEĆ U ŠKOLI ZLATAN: U Temerinu stipendiraju učenike zainteresovane za deficitarna zanimanja

Zoran Rajić

26. 10. 2023. u 18:50

SREDNjA škola "Lukijan Mušicki" obrazuje kadrove koji su deficitarni ne samo u Temerinu, već i u čitavoj Srbiji, a podsticaj učenicima da se opredele za zapostavljena zanimanja - daje i lokalna samouprava.

ЗАНАТ ВЕЋ У ШКОЛИ ЗЛАТАН: У Темерину стипендирају ученике заинтересоване за дефицитарна занимања

foto SŠ Lukijan Mušicki

Tako je predsednik Opštine Mladen Zec potpisao ugovore o stipendiranju sa roditeljima 47 učenika, za šta će iz temerinske kase biti izdvojeno 2,35 miliona dinara.

- Opština ovim pomaže roditeljima u školovanju dece, a učenicima da po završetku obrazovanja lako dođu do posla - objasnio je Zec, dok direktorka pomenute obrazovne ustanove Tatjana Veljković precizira da se radi o budućim bravarima-zavarivačima, operaterima mašinske obrade rezanjem, te operaterima za izradu nameštaja i auto-mehaničarima.

Ponuda

NAZVANA po književniku i srpskom vladici, rođenom 1777. u Temerinu, pomenuta obrazovna ustanova jedina je srednja škola u ovoj opštini. U njenom sastavu je i gimnazija opšteg tipa, te četvorogodišnji smerovi za finansijskog tehničara, tehničara zaštite od požara i - od prošle godine - za elektrotehničara računara koji je, kaže direktorka, i najprivlačniji.

Reč je o odeljenjima sa po deset do 15 učenika, svi učenici upisani u prvi razred dobijaju novac od Opštine, a oni iz drugog i trećeg razreda imaju obavezu da taj podsticaj opravdaju primernim vladanjem i prosečnom ocenom od najmanje 3,5. Inače, sa izuzetkom auto-mehaničara, ostala tri profila - zahvaljujući saradnji sa deset kompanija - obuhvaćena su dualnim obrazovanjema, pa u prvom razredu sedmično imaju jedan, u drugom dva, a u trećem tri dana prakse. Pored stipendija koje lokalna samouprava dodeljuje već sedam godina - po 5.000 dinara tokom deset meseci - učenicima je plaćen i rad dok su na praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)