JUBILEJ VREDAN PAŽNJE: Obeležen dan Hemijskog fakulteta i 170 godina od izučavanja hemije na visokoškolskim ustanovama u Srbiji

B.B.

25. 10. 2023. u 16:04

HEMIJSKI fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je svoj dan i ujedno 170 godina izučavanja hemije na visokoškolskom nivou u Srbiji.

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ПАЖЊЕ: Обележен дан Хемијског факултета и 170 година од изучавања хемије на високошколским установама у Србији

Foto: Univerzitet u Beogradu

 Čestitajući kolegama značajan jubilej, prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, podsetio je na velika imena srpske hemije poput znamenitog prof. Sime Lozanića i istakao današnje velike uspehe Hemijskog fakulteta, posebno u međunarodnim projektima.

- Na ovom fakultetu uslovi za napredak su izuzetno strogi, i po tome je primer kako može da se pospeši naučnoistraživački rad na korist samog Hemijskog fakulteta, ali i cele akademske zajednice - rekao je Đokić.

Hemijski fakultet, kao institucija Univerziteta u Beogradu, vodi poreklo iz Liceja (1838-1863) i Velike škole (1863-1905). Fakultet danas ima šest katedri i pet posebnih naučnih centara. Počevši od akademske 2020—2021. godine, dekan fakulteta je prof. dr Goran Roglić, koji je izrazio zahvalnost sadašnjoj, ali i generacijama prethodnika profesora tako i studenata koji su ustanovili i svojim dostignućima razvili ovu značajnu ustanovu.

Na svečanosti su se pored rektora obratili i dekan prof. dr Goran Roglić, predsednica Saveta Hemijskog fakulteta prof. dr Natalija Polović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje dr Aleksandar Jović, kao i akademik Vladimir Stevanović, sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU. Prigodna priznanja i zahvalnice uručeni su profesorima, studentima, saradnicima i partnerima fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo