U BAR 100 ŠKOLA CVETA ĐAČKI BIZNIS: Učeničke zadruge u kojima se obavljaju različite delatnosti postaju prava mala preduzeća

Lj. Begenišić

03. 01. 2024. u 11:23

U VIŠE od 100 osnovnih i srednjih škola u Srbiji obrazovane su učeničke zadruge - prava mala preduzeća u kojima rade učenici, nastavnici, ali i roditelji. Oni se bave različitim delatnostima - proizvode prehrambene artikle, skupljaju sekundarne sirovine, uzgajaju cveće, bave se pčelarstvom...

У БАР 100 ШКОЛА ЦВЕТА ЂАЧКИ БИЗНИС: Ученичке задруге у којима се обављају различите делатности постају права мала предузећа

privatna arhiva

Osivanje zadruga pri školama ima tradiciju, pa tako u Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi zadruga postoji od 1974. godine. Međutim, one su počele ozbiljnije da se osnivaju i razvijaju u posednjih nekoliko godina, nakon što je Ministarstvo prosvete propisalo način osnivanja i funkcionisanja zadruga. Propis je donet 2018. godine, kada je bilo 55 zadruga, a do danas taj broj se udvostručio.

Prosvetne vlasti svake godine izdvajaju određena novčana sredstva i dodeljuju ih zadrugama koje imaju najbolje projekte. Prošle godine za to je obezbeđeno oko 12 miliona dinara, a ugovori su potpisani sa 36 škola koje u svom sastavu imaju zadrugu.

- Ministarstvo je tu da podrži i osnaži škole da unapređuju vaspitno-obrazovni rad, između ostalog i kroz konkurse i sredstva koja obezbeđujemo, a 2023. smo zadrugama dodelili oko 12 miliona dinara, a od 2020. do sada 65 miliona - rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Direktori škola čiji su projekti dobili "prolaz", a samim tim i novac, kažu nam da su ove organizacije za đake veoma korisne, oni tu stiču razne veštine, uče se preduzetništvu, a njihovi proizvodi imaju "prođu" i na tržištu pa se pomalo i zaradi. Takođe, navode da među učenicima vlada veliko interesovanje za ovakvu vrstu angažovanja.

 

Knjige i finansijski izveštaj

MINISTARSTVO prosvete izradilo je i poseban Pravilnik o školskim zadrugama, a koji reguliše osnivanje zadruga u osnovnim i srednjim školama. Koliko je ozbiljno ovakvo udruživanje govori i činjenica da su zadruge u obavezi da vode poslovne knjige, a podnose i finansijske izveštaje, koje škola dostavlja resornom ministarstvu uz izveštaj o radu učeničke zadruge.

- Zadruge predstavljaju vid podrške razvoju preduzetništva kod učenika, oni se tu pripremaju za izbor budućeg zanimanja, osposobljavaju i podstiču na racionalno korišćenje slobodnog vremena, prepoznaju svoje preduzetničke mogućnosti u lokalnoj sredini - kaže za "Novosti" Slobodan Stojićević, direktor požaravačke Poljoprivredne škole koja ima učeničku zadrugu "Riznica". - Cilj je da se učenicima omogući usvajanje znanja, veština i stavova za rad u poljoprivredi, prehrambenoj tehnologiji i veterinarskoj medicini. Delatnost učeničke zadruge deo je obrazovno-vaspitnog rada zasnovana na zadružnim vrednostima demokratičnosti, jednakosti, samoodgovornosti, solidarnosti.

Zadruga pri ovoj školi, inače, jedan je od dobitnika sredstava koje je dodelilo ministarstvo, a osnovana je 2018. godine. Direktor Stojićević naglašava da već tri godine učestvuju sa projektima na javnom pozivu Ministarstva prosvete za dodelu finansijskih sredstava, da su ti projekti među najboljima i svake godine dobiju novac.

- Prvi naš projekat "Unapredimo veštine za budućnost" realizovan je 2021. godine - pojašnjava on. - Tada su nabavljene mašine i oprema koje se koriste u školskoj pekari i radionici za preradu voća i povrća. Nabavljene su: sušara za lekovito bilje, voće i povrće, hladni sto i ručni mikser. Time ne samo da smo unapredili rad zadruge već su i učenici obrazovnih profila operater u prehrambenoj industriji, prehrambeni tehničar i pekar imali mogućnost da u okviru stručnih predmeta steknu nove veštine i ovladaju osnovnim elementima procesa proizvodnje.

Godinu dana kasnije realizovan je projekat pod nazivom "Od čokota do čaše zdravlja" kada su nabavljene mašine i oprema za preradu grožđa, a direktor pojašljava da su nabavkom opreme i mašina povezani tehnološki procesi i procesi proizvodnje gde su bili uključeni svi obrazovni profili.

- Naš projekat 2023. je bio "Mlečni put" - kaže naš sagovornik. - U pitanju je nabavka savremene opreme zatvorenog sistema za mužu krava sa tri muzne jedinice. Plan uprave škole je da u domu učenika opremi prostor za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda i da ugradnjom zatvorenog sistema za mužu sa mlekovodom garantuje higijensku ispravnost mleka i uključi u proces proizvodnje sve obrazovne profile.

Gde ima posla, ima i novca. Pa se tako proizvodi iz "Riznice" prodaju na gradskoj pijaci u školskoj prodavnici koja je brendirana i nosi naziv "Naša tezga-zdrav kutak".

- Novac od prodaje se koriste za unapređivanje uslova rada u radionicama za preradu, proširenje kapaciteta i proizvodnje novih proizvoda - kaže Stojčević, koji navodi da je u planu da u narednim godinama konkurišu za finansijska sredstva za unapređenje rada učeničkih zadruga i kod drugih organizacija i donatora.

Inače, zadruge imaju različite "poslove", neke se bave uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta...Tako, na primer, zadruga u Osnovnoj školi "Đorđe Jovanović" u Novom Miloševu proizvodi sapune na časovima hemije, uzgaja sobno cveće, a zadrugari se bave i pčelarstvom. Zadruge mogu da se bave i kulturnim delatnostima i informisanjem, pa tako ona u školi "Lazar Savatić" iz Zemuna ima radio-stanicu Talasi sa Dunava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)