SVETSKI DAN KREATIVNOSTI I INOVACIJA: Motor održivog razvoja i prosperiteta

Novosti online

22. 04. 2024. u 09:31 >> 09:43

SVETSKI dan kreativnosti i inovacija, koji se obeležava 21. aprila, predstavlja priliku da se osvrnemo na značaj kreativnosti i inovacija u savremenom društvu. Ujedinjene nacije su ovaj dan proglasile kako bi istakle važnost ovih aspekata za održivi razvoj i ekonomski napredak.

СВЕТСКИ ДАН КРЕАТИВНОСТИ И ИНОВАЦИЈА: Мотор одрживог развоја и просперитета

Foto: Shutterstock

Kreativnost je sposobnost stvaranja novih ideja, koncepta ili rešenja, dok je inovacija proces primene tih ideja kako bi se stvorila nova vrednost. Bez kreativnosti, inovacija ne bi bila moguća, jer su kreativne ideje osnova za razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija.

Svetski dan kreativnosti i inovacija podseća nas na važnost podržavanja i negovanja kreativnosti u svim oblastima društva, od obrazovanja i poslovanja do umetnosti i tehnologije. Jedna od ključnih uloga kreativnosti i inovacije je u rešavanju globalnih izazova, poput klimatskih promena, siromaštva, zagađenja i bolesti. Kreativni pristupi i inovativna rešenja mogu transformisati način na koji se suočavamo sa ovim problemima i stvoriti održivija i prosperitetnija društva.

 
Kreativnost i inovacija su ključni pokretači ekonomske konkurentnosti i rasta

Kompanije koje su otvorene za nove ideje i koje podstiču kreativnost među svojim zaposlenima često postižu veći uspeh na tržištu. Inovacija može dovesti do razvoja novih proizvoda i usluga, otvaranja novih tržišta i poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Jedan od pozitivnih primera svakako je i kompanija NIS, koja stalnim osluškivanjem potreba potrošača i praćenjem trendova, uvodi inovacije koje su je stavile daleko ispred svoje konkurencije. Usluga kao što je mobilna aplikacija “Drive.Go” za plaćanje goriva bez ulaska u maloprodajni objekat, doneli su revoluciju na našem tržištu, a reč je o inicijativi sa najvećim ekonomskim potencijalima.

U ovom trenutku „Drive.Go“ je vodeća aplikacija u svom segmentu koju je preuzelo više od 380.000 potrošača. Jedna od najbitnijih prednosti ove aplikacije je ušteda vremena, jer se plaćanje za gorivo vrši na samom točionom mestu, bez odlaska na kasu. Sve što je potrebno jeste da se skenira QR kod, natoči gorivo i klikne na opciju „Plati“. Pritom, svaka platna transakcija se sprovodi u skladu sa PCI DSS standardima koji važe za najbezbednije u finansijskom globalnom sektoru.

Dodatno, aplikacija omogućava izdavanje računa na registrovani e-mail u aplikaciji, kako za fizičko, tako i za pravna lica kroz unos i pamćenje PIB broja u segmentu Moja firma. Takođe, u sklopu Drive.Go aplikacije dostupna je i interaktivna mapa koja korisnika vodi do najbliže NIS Petrol i Gazprom benzinske stanice u skladu sa trenutnom lokacijom, uz prateće dodatne informacije o radnom vremenu filijale, vrstama goriva i drugim uslugama. U aplikaciji postoji i opcija Moj auto zahvaljujući kojoj korisnik može da kreira podsetnik za važne datume, kao što su dan isteka važenja vozačke dozvole, saobraćajne dozvole i polise osiguranja.

Inovacija, kreativnost i masovno preduzetništvo podsticaj su i pokretač za novi zamah ka postizanju održivih ciljeva, pre svega COR 9– Industrija, inovacija, infrastruktura. Na ovaj način se lakše i brže rešavaju suštinska pitanja poput otvaranja novih radnih mesta i podizanje ekonomskog standarda. Ljudska kreativnost i inovativnost, kako na individualnom tako i na grupnom nivou, postali su potreba i pravo bogatstvo nacija u dvadeset prvom veku.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)