KAKVO JE OVO STVORENJE? Naučnici snimili neobično biće na ogromnoj dubini, nazvali ga riba-puž (VIDEO)

Novosti onlajn

05. 04. 2023. u 10:04

JUGOISTOČNO od Japana nalazi se rov Izu-Ogasava, dubine veće od 8 km. Kako bi se istražile njegove dubine i utvrdilo koje morske populacije žive u najdubljim delovima naše planete, naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije i Tokijskog univerziteta su poslali podmornicu bez posade.

КАКВО ЈЕ ОВО СТВОРЕЊЕ? Научници снимили необично биће на огромној дубини, назвали га риба-пуж (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/The University of Western Australia

Osnivač istraživačkog centra za duboko more i profesor Alan Džejmson je otkrio da je već bilo poznato kako određene vrste ribe-puža žive na kilometar većoj dubini od drugih dubokomorskih riba. A jedan od glavnih razloga je njihova dobra adaptacija na uslove života u kojima se trpi visok pritisak, poput drugačije bešike ili želatinoznog sloja umesto krljušti.

Međutim, kada su Džejmson i njegov tim uspeli da usnime nepoznatu ribu-puža iz roda Pseudoliparis, dok pliva na dubini od 8.336 m, shvatili su da gledaju u ribu koja živi blizu maksimalne dubine koju može da preživi -  prethodni rekorder je zabeležen u Marijanskom rovu na dubini od 8.178 m. 

- Ako ovaj rekord ikada bude oboren, u pitanju će biti samo nekoliko metara razlike - otkrio je Džejmison. 

Pošto primerak nije uhvaćen, za sada ostaje nepoznato o kojoj vrsti iz roda Pseudoliparis je reč, iako je izvesno da je u pitanju mlađa riba-puž, tj. ona koja nije dostigla punu veličinu. Umesto nje, istraživači su uspeli da uhvate nekoliko primeraka na dubini od 8.022 m, koje su identifikovane kao Pseudoliparis belyaevi, i na taj način postavili rekord za ribu ulovljenu na najvećoj dubini. 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!