ZAŠTO SE ZNOJIMO I KADA SAMO RAZMIŠLJAMO? Naučnici konačno identifikovali deo mozga koji povezuje ljudski um i telo

Novosti onlajn

21. 04. 2023. u 22:27

PITANjE veze ljudskog uma i tela je tema kojom su se bavili mnogi mislioci, uključujući i Aristotela i Dekarta, a novo istraživanje ukazuje da odgovor tog odnosa leži u samoj strukturi mozga.

ЗАШТО СЕ ЗНОЈИМО И КАДА САМО РАЗМИШЉАМО? Научници коначно идентификовали део мозга који повезује људски ум и тело

Foto: Profimedia

Naučnici su u sredu saopštili da su otkrili da su delovi moždane regije, nazvani motorni korteks i koji upravljaju pokretima tela, povezani s mrežom koja je uključena u razmišljanje, planiranje, mentalno uzbuđenje, bol i kontrolu unutrašnjih organa, kao i krvnim pritiskom i brojem otkucaja srca.

Oni su, naime, identifikovali prethodno nepoznati sistem unutar motornog korteksa koji se manifestuje u višestrukim čvorovima, a koji se nalaze između područja mozga za koje je poznato da je odgovorno za kretanje određenih delova tela (ruku, stopala i lica) i koje se angažuje kada se u isto vreme izvode različiti pokreti tela.

Taj sistem naučnici su nazvali somato-kognitivnom akcionom mrežom (SCAN) i dokumentovali njegove veze sa regijama mozga za koje se zna da pomažu u postavljanju ciljeva i planiranju akcija.

Utvrdili su i da ta moždana mreža odgovara regijama mozga koje su, kao što su pokazale studije koje su uključivale majmune, povezane s unutrašnjim organima, uključujući želudac i nadbubrežne žlezde, dopuštajući tim organima da menjaju nivoe aktivnosti u iščekivanju izvođenja određene radnje.

To bi moglo da objasni i fizičke reakcije poput znojenja ili ubrzanog rada srca uzrokovanog samim razmišljanjem o budućem naporu, ukazali su naučnici.

- U suštini, pokazali smo da ljudski motorni sistem nije jedinstven. Umesto toga, verujemo da postoje dva odvojena sistema koja kontrolišu kretanje. Jedan je za kretanje šaka, stopala i lica. Taj je sistem je važan, na primer, za pisanje ili govor, odnosno pokrete koji uključuju samo jedan deo tela. Drugi sistem, SCAN, važniji je za pokrete celog tela i više je povezan s područjima planiranja na visokom nivou u vašem mozgu - rekao je Evan Gordon, profesor radiologije sa Medicinskog fakulteta vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu i glavni autor studije objavljene u naučnom časopisu „Nature“, preneo je Rojters.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)