ZANIMLJIVO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Ispod životinjskog groblja pronađen redak nalaz iz praistorije (FOTO)

Novosti online

24. 04. 2023. u 00:17

IZMEĐU osmog i petog veka p. n. e. u jugozapadnim delovima Iberijskog poluostrva je cvetala kultura po imenu Tartesosa. Danas o njoj znamo zahvaljujući arheološkim iskopavanjima na brojnim lokalitetima, među kojima se nalazi i Kasas de Turnjelo u blizini Badajoza.

ЗАНИМЉИВО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Испод животињског гробља пронађен редак налаз из праисторије (ФОТО)

Foto: Profimedia

Tu je sada otkriveno pet figura tokom iskopavanja koja su sproveli Institut za arheologiju Meride i Visoki savet za naučna istraživanja, čiji glavni cilj je bio otkriće glavne zgrade kompleksa. Nakon završenih iskopavanja i analiza arheolozi veruju da je mesto na kom su figure nađene glavna zgrada i da se u njoj nalazilo svetilište ili palata. 

Na istom mestu su ranije pronađeni ostaci životinjske grobnice, sa skeletima najmanje 60 životinja, uključujući krave, konje, svinje i pse.

Pronađena je i takozvana "banketna sala" u kojoj je iskopana luksuzna keramika i kuhinjski pribor poput bronzanog kazana i gvozdenih noževa. U svetlu ovih otkrića, veruje se da su se ovde održavali ritualni banketi.

Ženske figure sa minđušama

Među pronađenim predmetima najznačajnija su dva gotovo potpuna reljefa poprsja koji predstavljaju ženske figure sa minđušama u ušima, isklesanih u mekom kamenu. Vođa iskopavanja Ester Rodrigez tvrdi da su one izuzetno značajne jer "prvi put vidimo kako su ljudi ove kulture nosili nakit, što omogućava da se utvrdi ko je nosio ovu vrstu predmeta".

Postoje dve hipoteze: da su to bile istaknute žene u društvu ili božanstva Tartesijanskog panteona. Ukoliko bi se ispostavilo da je u pitanju druga teorija, naučnici bi iz korena morali da menjaju svoje mišljenje o ovoj kulturi - jer do sada nisu pronađene slične figure i smatralo se da su božanstva predstavljena kroz motive iz prirode ili sveto kamenje.

Ostale tri figure su nepotpune, ali je jedna od njih identifikovana kao ratnik - pošto je sačuvan jedan deo njegovog šlema. Prema mišljenju tima naučnika koji ih je pronašao, pet figura su bile deo jednog reljefa i verovatno su zajedno predstavljale čitavu scenu. Šta je na njoj bilo predstavljeno? Naučnici ističu da to niko ne može da zna sa sigurnošću, ali pretpostavka je da su na njoj predstavljeni ratnik i njegova zaštitna božanstva, piše Nacionalna geografija.

BONUS VIDEO: AKO NISTE ZNALI, OVAKO SE BERE ANANAS: Snimci sa poznatih polja u Kini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu