MISTERIOZNI POTRESI NA BALTIČKOM OSTRVU: Naučnici nemaju objašnjenje za ovaj fenomen

Novosti online

16. 05. 2023. u 00:06

SERIJA potresa zabeležena na baltičkom ostrvu Bornholm, koje pripada Danskoj, iznenadila je naučnike, koji ne mogu da utvrde njihov tačan uzrok, a sada veruju da su ih izazvali „talasi zvučnog pritiska nepoznatog porekla“.

МИСТЕРИОЗНИ ПОТРЕСИ НА БАЛТИЧКОМ ОСТРВУ: Научници немају објашњење за овај феномен

FOTO: AP/Tanjug

Kada su zabeleženi prvi potresi u subotu na ostrvu Bornholm, verovalo se da je u pitanju zemljotres. Međutim, seizmolozi su onda izneli pretpostavku da su potresi posledica kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, udaljenoj 140 kilometara južno od Bornholma.

Potom je Geološki zavod Danske i Grenlanda, zvanično telo koje prati seizmološke događaje, saopštio kako potresi nisu izazvani zemljotresom, već „talasima pritiska od događaja u atmosferi nepoznatog porekla“.

-Možemo da saopštimo da je malo verovatno da su potresi posledica kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, koje su se dogodile nedugo pre prvih potresa na Bornholmu, saopšteno je iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Iz tog Zavoda su naveli da su u subotu dobili više od 60 prijava ljudi sa Bornholma koji su osetili „potrese nalik zemljotresu“ i koje su opisali kao „tutnjanje, drmanje, zveckanje“, a prijavljivali su i da su osetili promenu pritiska u ušima.

U seriji potresa niko nije povređen, a policija je saopštila kako su im građani prijavili da su se dogodili u istočnom delu ostrva, dok danski mediji navode da su zabeležene i pukotine u zidovima kuća.

Geološki zavod Danske i Grenlanda saopštio je da je zabeležena magnituda od 2,3.

Poljske vlasti navele su da je u tom periodu bilo intenzivnih aktivnosti na severu te zemlje tokom vojnih vežbi „Anakonda 23“, što je uključivalo letove borbenih aviona i ispaljivanje bojevih artiljerijskih projektila, prenosi Gardijan.

Bornholm, stenovito ostrvo u Baltičkom moru, koje pripada Danskoj, dom je za oko 40.000 stanovnika i nalazi se južno od Švedske, severoistočno od Nemačke i severno od Poljske.

Inače, u blizini ostrva Bornholm nalaze se cevi gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“, koje su uništene eksplozivom u diverziji u septembru prošle godine.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!