SKRIVENI 1.900 GODINA U PEĆINI: U Izraelu pronađeni dobro očuvani rimski mačevi (FOTO)

Novosti online

08. 09. 2023. u 22:50

U NACIONALNOM parku u Izraelu pronađena su četiri iznenađujuće dobro očuvana rimska mača stara 1.900 godina.

СКРИВЕНИ 1.900 ГОДИНА У ПЕЋИНИ: У Израелу пронађени добро очувани римски мачеви (ФОТО)

Foto: Profimedia

Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da su mačevi otkriveni u maloj skrivenoj pećini u oblasti izolovanih i nepristupačnih litica severno od En Gedija u prirodnom rezervatu Judejske pustinje, objavio je „Indijan ekspres“.

-Skrivanje mačeva u dubokim pukotinama u izolovanoj pećini severno od En Gedija, nagoveštava da je oružje uzeto kao plen od rimskih vojnika ili sa bojnog polja, i da su ga judejski pobunjenici namerno sakrili za ponovnu upotrebu, izjavio je Itan Klajn, jedan od direktora projekta istraživanja Judejske pustinje.

-Očigledno, pobunjenici nisu želeli da ih rimske vlasti uhvate dok im je ovo oružje u posedu. Upravo počinjemo istraživanje pećine i skrivenog oružja u njoj, sa ciljem da pokušamo da otkrijemo ko je posedovao mačeve, gde, kada i ko ih je napravio. Pokušaćemo da preciziramo istorijski događaj koji je doveo do čuvanja ovog oružja u pećini i utvrdimo da li je to bilo u vreme pobune koja se dogodila između 132. i 135. godine, dodao je Klajn.

 

IZNENAĐUJUĆE DOBRO OČUVANI MAČEVI

Mačevi su pronađeni sa gvozdenom oštricom unutar drvenih korica. U stenama su pronađene i kožne trake, drveni i metalni komade koji su zapravo deo oružja.

Dužina sečiva tri mača je između 60 i 65 centimetara. Četvrta ima kraću oštricu od 45 centimetara.

Mačevi su izvađeni iz šupljine u steni i prebačeni u laboratorije pod kontrolisanim uslovima, i pod monitoringom državnih nadležnih institucija kako bi se ispravno konzervirali.

Prvo ispitivanje je pokazalo da su to bili standardni mačevi koje su koristili rimski vojnici stacionirani u regionu tokom tog perioda, preneo je RTS.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)