ŠARENA NAUKA: Zašto su popularnije žene roboti (VIDEO)

A. V. V.

11. 09. 2023. u 15:41

ROBOTI napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije uveliko su zauzeli poziciju na svetskom tržištu, ali malo se zna da ima više mašina sa ženskim likom.

ШАРЕНА НАУКА: Зашто су популарније жене роботи (ВИДЕО)

Printskrin

 Jedan od razloga je što kreatorke robote prave po uzoru na sebe ili po liku istorijske ličnosti. O ovome je na nedavnoj konferenciji UN o AI u Ženevi govorila jedna od učesnica. Lisa Zevi, šefica humanoidnog robota Ej-Da, rekla je za britanski javni servis Bi-Bi-Si da je postojao dobar razlog da svojoj kreaciji doda ženstveniji izgled.

- Ženski glasovi su obično nedovoljno zastupljeni u umetničkom i tehnološkom prostoru. Želimo da se čuju nedovoljno zastupljene grupe. Ej-Dina ličnost je inspirisana viktorijanskom matematičarkom Ejdom Lavelejs, koju mnogi smatraju prvom kompjuterskom programerkom, a i fizički podseća na nju - ispričala je ona.

Osim toga, ljudi imaju urođenu sklonost prema ženskim glasovima. Stručnjak za robotiku i interakciju čoveka i računara sa Univerziteta Indijana u SAD Karl Mekdorman sproveo je istraživanje koje je pokazalo da žene više vole ženske glasove, dok je muškarcima, uglavnom, svejedno.

- Ženski android se generalno smatra pristupačnijim, posebno za decu, pa se smatralo da je pogodniji za eksperimente odnosa čoveka i robota - istakao je Mekdorman.

On je dodao da muški dizajneri biraju da robote naprave ženskim zbog interesovanja za suprotni pol.

- Što je robot realističniji, to je veća tendencija da se seksualizuje. Ako je nešto veoma realistično, postoji tendencija da se to vidi, ili da se tretira kao da je čovek - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)