SPEKTAKULARNI LET IZNAD POVRŠINE MARSA: Neverovatan pogled na ,,noćni lavirint"

Novosti onlajn

17. 10. 2023. u 15:42

EVROPSKA svemirska agencija (ESA) objavila je 3D video koji može dočarati spektakularan prizor leta iznad površine Marsa.

СПЕКТАКУЛАРНИ ЛЕТ ИЗНАД ПОВРШИНЕ МАРСА: Невероватан поглед на ,,ноћни лавиринт

Foto: Tanjug/AP

U videu je prikazano veliko prostranstvo Marsove doline i kanjona Vales Marineris, a posebno je prikazan neverovatan pogled na "noćni lavirint", Noctis Labyrinthus, koji je veličine Italije i kroz kanjon se proteže gotovo 1.000 kilometara.


Neke od dolina kanjona široke su više od 45 kilometara i dublje od 5 kilometara. Poređenja radi, Veliki kanjon u Sjedinjenim Američkim Državama širok je 45 kilometara i nije dublji od dva kilometra.
Naučnici veruju da su ove doline i kanjoni nastali pre više miliona godina usled vulkanskih erupcija koje su uzrokovale pukotine u površini planete.
Kako ističu iz Evropske svemirske agencije, 3D pejzaž površine Crvene planete je nastao korišćenjem detaljnih snimaka koje je zabeležio ESA orbiter Mars Ekspres, a koji su kombinovani sa postojećim topografskim podacima koji su godinama prikupljani.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO NOVOSTI: Za vrh novinarstva, vrh najviše zgrade!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu