ŠANSE KOD BACANJA NOVČIĆA NISU POLA-POLA: Naučnici izračunali tačnu vrednost

Novosti online

22. 10. 2023. u 22:53

BACANjE novčića često se koristi za rešavanje nekih pitanja, jer se smatra ravnopravnim za dve strane, odnosno da su šanse da „padne“ jedna strana pola-pola.

ШАНСЕ КОД БАЦАЊА НОВЧИЋА НИСУ ПОЛА-ПОЛА: Научници израчунали тачну вредност

Foto Pixabay free images

Međutim, naučnici u novom, opsežnom istraživanju, tvrde da šanse nisu jednake.

Naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu u Holandiji nedavno su došli do iznenađujućeg otkrića koje dovodi u pitanje dugo prihvaćeno mišljenje o nasumičnosti bacanja novčića. Nakon više od 350.000 bacanja, što predstavlja najveće istraživanje takve vrste, zaključili su da novčići imaju blagu sklonost da će završiti na istoj strani sa koje su bačeni.

Podaci su pokazali malu, ali statistički značajnu predispoziciju, i to u iznosu od 51 odsto, što je samo neznatno veće od očekivanih 50 odsto prema nasumičnom izboru.

U istraživanju su korišćene kovanice 46 različitih valuta, a bacalo ih je i hvatalo u dlanove 48 studenata kako bi se zabeležila strana na kojoj su završili.

Proces prikupljanja podataka zahtevao je temeljno beleženje tokom više meseci, a sesije bacanja su snimljene kako bi se potvrdili rezultati.

Prvu teoriju o prednosti iste strane novčića prilikom bacanja kreirao je fizičkim modelom Persi Djakonis, američki matematičar, a podaci Univerziteta u Amsterdamu pružaju snažne dokaze koji potvrđuju tu ideju.

Posledice tih saznanja sugerišu mogućnost da aktivnosti koje se oslanjaju na bacanje novčića, kao što su klađenje i određeni procesi generisanja slučajnih brojeva, možda moraju da prilagode računicu kako bi uzeli u obzir novootkrivenu pristrasnost.

-Mogu li budući bacači novčića da iskoriste pristrasnost u svoju korist? Veličina opažene pristrasnosti može se ilustrovati na primeru klađenja. Ako se kladiš na jedan evro na ishod bacanja novčića (plaćajući 1 evro kako bi učestvovao, a osvajajući ili 0 ili 2 evra, zavisno o ishodu) i ponoviš klađenje 1.000 puta, znajući početni položaj novčića, prosečno ćeš zaraditi 19 evra, navodi František Bartoš, jedan od autora, prenosi IFL sajens.

To je više od prednosti kockarnica u igri sa šest špilova „blek džeka“ protiv igrača s optimalnom strategijom, gde bi kockarnica zaradila 5 evra na uporedivoj opkladi, ali manje od prednosti kazina u ruletu s jednom nulom, gde bi kazino u proseku zaradio 27 evra, navodi se u naučnom radu koji čeka odobrenje za objavljivanje.

Zato naučnici smatraju da kada se bacanje novčića koristi za donošenje odluka, njegov početni položaj najbolje sakriti.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu