PRAZNIČNI KOSMIČKI FENOMEN: NASA objavila spektakularni prizor iz svemira (FOTO)

Novosti online

27. 12. 2023. u 00:11

NASA je povodom predstojećih praznika objavila fotografiju iz svemira na kojoj je zvezdana struktura koja jako podseća na novogodišnju jelku.

ПРАЗНИЧНИ КОСМИЧКИ ФЕНОМЕН: НАСА објавила спектакуларни призор из свемира (ФОТО)

Foto printskrin tviter NASA

Kompozitna fotografija koju je snimio Nasin svemirski teleskop Čandra, prikazuje najnoviji pogled na NGC 2264, kosmički fenomen poznat i pod nazivom "jato Novogodišnja jelka". Reč je o skupu mladih zvezda unutar naše galaksije koje su stare između jedne i pet miliona godina. One su udaljene od nas oko 2500 svetlosnih godina i neke od njih su veće, a neke manje od Sunca, piše hrvatski portal Indeks.

 

ZAŠTO OVA STRUKTURA LIČI NA NOVOGODIŠNjU JELKU?

Ovaj kosmički fenomen podseća na okićenu novogodišnju jelku zbog izbora boja, snimaka različitih talasnih dužina svetlosti i rotacije kompozitne fotografije. Plava i bela svetla su zapravo mlade zvezde koje emituju X-zrake, dok zelena boja predstavlja gas u maglini.

Fotografija je rotirana u smeru kazaljke na satu za oko 150 stepeni, pa se zato čini kao da je vrh "stabla" na vrhu slike. Mlade zvezde, poput onih u NGC 2264, vrlo su nestabilne i proizvode snažne rendgenske baklje i druge vrste promena, koje se mogu videti u različitim talasnim dužinama svetlosti.

Koordinisane, "trepteće" varijacije prikazane na ovom snimku su, međutim, veštačke, kako bi se naglasile lokacije zvezda viđenih u rendgenskim zracima i naglasila sličnost ovog objekta sa novogodišnjom jelkom. U stvarnosti, varijacije zvezda nisu sinhronizovane, odnosno "lampice" na maglini ne trepere tako usklađeno kao one na ukrašenoj jelci.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)