GLUMU UČIO U MARINCIMA: Navršilo se sto godina od rođenja Li Marvina

D.B.M.

19. 02. 2024. u 10:00

U istoriji filma malo je glumaca koji su se nasilju odali sa toliko strasti kao Li Marvin (1924-1987).

ГЛУМУ УЧИО У МАРИНЦИМА: Навршило се сто година од рођења Ли Марвина

Foto: Jutjub

Rođen je pre sto godina, na današnji dan, u Njujorku, u jednoj od najstarijih engleskih porodica u SAD. Otac mu je bio direktor marketinga, a majka spisateljica o modi. Škola mu nije bila mila, pa je sa 17 godina otišao u rat. Priključio se vojsci, kao pripadnik 4. divizije američkih marinaca postaje snajperista. Učestvovao je u bici za ostrvo Saipan, gde je većina njegovog voda izginula. Ranjen je i otpušten iz vojske sa činom vojnika - razvodnika.

Dok je radio kao pomoćnik vodoinstalatera u jednom lokalnom njujorškom pozorištu, zapazio ga je jedan reditelj i zamolio da zameni glumca koji se tokom probe razboleo. Više puta je rekao da je glumu naučio u marincima, a na filmu je počeo glumeći gorile i ubice u više kultnih filmova. S vremenom se preorijentisao na antiheroje kojima je srce bilo na mestu, ali su po pravilu bili nesentimentalni, kao i on u privatnom životu. Autoritete i uniformisana lica nije želeo da igra osim ako nisu bili u sukobu sa nadređenim.

Od celokupne memorabilije tokom bogate karijere, sačuvao je samo četiri stvari: Oskara koji je dobio za film "Ket Balu", priznanje iz Kaubojske kuće slavnih za ulogu u filmu "Čovek koji je ubio Liberti Valansa", zlatnu ploču za "Lutajuću zvezdu" i visoku štiklu kojom ga je tukla Vivijen Li u filmu "Brod budala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove