PODJEDNAKO SU JE VOLELI I VREĐALI: Na današnji dan pre 105 godina rođena Eva Peron

D.B.M.

07. 05. 2024. u 07:00

ARGENTINCI su je podjednako voleli i vređali. Dok je za jedne bila velika pobornica socijane pravde, za druge je bila samoživa i manipularor. Bilo kako bilo, legenda o Evi Peron, ženi argentinskog predsednika Huana Perona, živi duže od sedam decenija posle njene smrti.

ПОДЈЕДНАКО СУ ЈЕ ВОЛЕЛИ И ВРЕЂАЛИ: На данашњи дан пре 105 година рођена Ева Перон

profimedia/afp

Rođena je na današnji dan, 7. maja 1919. godine kao Marija Eva Duarte. Zvali su je „Evita“. Napustila je svoje selo Los Toldos da bi nastavila glumačku karijeru u Buenos Ajresu. Tamo je upoznala budućeg argentinskog predsednika Huana Dominga Perona. Venčali su se ubrzo posle njihovog susreta. Evin muž je izabran za predsednika već sledeće 1946. godine. Postala je prva dama Argentine sa samo 27 godina.

Evita je zagovarala radnička prava i žensko pravo glasa, vodila ministarstva rada i zdravlja, osnovala dobrotvornu fondaciju, kao i prvu veliku žensku političku stranku u Argentini. Njenom suprugu jedni su spočitavali autokratske sklonosti i to što je pružao utočišta odbeglim nacistima, a drugi su pored hrišćanskih sličica držali i slike bračnog para na zidu. Naročito je bila omiljena fotografija Eve Peron, plavokose lepotice.

Evita je imala samo 33 godine kada je umrla od raka materice. A, njen život je bio predodređen da se ispriča u knjigama, filmovima i na sceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom