KOLIKO DUGO JAJA POSLE USKRSA MOGU DA STOJE: Evo do kada je bezbedno da ih jedete

Novosti online

07. 05. 2024. u 15:44

USKRS smo proslavili u nedelju - uživali smo u porodičnom okruženju, druženju, ali i hrani i piću. Simbol ovog velikog praznika su svakako jaja koja i dalje krase trpeze. Ali da li su ova jaja sada bezbedna za jelo?

КОЛИКО ДУГО ЈАЈА ПОСЛЕ УСКРСА МОГУ ДА СТОЈЕ: Ево до када је безбедно да их једете

Foto: Profimedia

Rok trajanja može da bude čak sedam dana od dana kuvanja, ali pod uslovom da su jaja čuvana u frižideru i da su dobro skuvana. Ukoliko nisu, što je obično slučaj, jer smo ih izložili u korpici na stolu za praznik, treba da ih pojedemo za maksimalno dva dana od dana kuvanja. 

Ono što bi još trebalo da imamo na umu jeste kada smo kupili jaja. Ova namirnica ima rok trajanja 28 dana i u tom periodu može da se čuva i u frižideru i van njega. Bitno je naglasiti da jaja koja su kupljenja, a bila su u frižideru, treba da se tako čuvaju, dakle u hladnom okruženju. Ako su bila napolju, možemo ih čuvati na sobnoj temeraturi, ali ako ih stavimo u frižider, onda nema nazad, odnosno ne možemo ih ostaviti ponovo da ih čuvamo na sobnoj temperaturi. Jer svi ovi uslovi mogu uticati na kvarljivost.

Kako da znamo da se kuvano jaje pokvarilo

Ovo ćemo vrlo lako primetiti, jer kada su jaja pokvarena imaju neprijatan miris ili  promene u samoj teksturi. U nekim slučajevima, sama ljuska jajeta može čak biti promenjena ili sluzava.

Stručnjaci napominju da je veoma važno kako spremamo jaja - odnosno treba da ih dobro skuvamo ili ispržimo, jer ćemo tako sigurno smanjiti pojavu salmonele i drugih bakterija koje mogu da budu štetne po zdravlje. 

Ako pojedemo pokvareno jaje, simptomi bolesti se pojavljuju u roku od šest do 48 sati i mogu uključivati:

- dijareju

- bol u stomaku i grčeve
- groznicu
- povraćanje

Boja žumanceta

Često vlada mišljenje da zelenkasto ili sivkasto žumance kuvanog jajeta ukazuje na to da je jaje neispravno. Ovaj stav je zapravo zabluda, jer boja žumanceta zavisi od dužine kuvanja, te ako smo jaje dugo kuvali sigurno će biti srednji deo zelenkast ili siv. 

BONUS VIDEO: DARKO MILIČIĆ: Ako Vučić ne pobedi, Srbiju čekaju teški dani po svim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!