OVAKO IZGLEDA EKSPLOZIJA ZVEZDE: Bila je 20 puta veća od našeg Sunca, udarni talas se širi neverovatnom brzinom (FOTO)

Novosti online

07. 09. 2020. u 16:47

SVEMIRSKI teleskop Habl je tokom svog tridesetogodišnjeg rada poslao na zemlju bezbroj fotografija od kojih zastaje dah.

ОВАКО ИЗГЛЕДА ЕКСПЛОЗИЈА ЗВЕЗДЕ: Била је 20 пута већа од нашег Сунца, ударни талас се шири невероватном брзином (ФОТО)

Foto: EPA

Poslednja u nizu je neverovatna slika eksplozivnog talasa supernove koji se nalazio na oko 2.600 svetlosnih godina od Zemlje, piše Raša Tudej.

Snažna eksplozija zvezde dogodila se u sazvežđu Signis (Labud) dok je umiruća zvezda nestajala. Zvezda je bila oko 20 puta masivnija od našeg Sunca i njena razorna smrt verovatno se dogodila pre 10 000 do 20 000 godina.

Prelepa fotografija prikazuje samo mali deo eksplozivnog talasa koji ostaje posle zapanjujućeg astronomskog događaja. U milenijumima od nastanka supernove talas se proširio čak 60 svetlosnih godina od svog epicentra.

Zanimljivo je da talas nastavlja da se širi impresivnom brzinom od 350 kilometara u sekundi. Kako se ostaci zvezde u eksploziji mešaju sa međuzvezdanim materijalom male gustine, on stvara veličanstvenu strukturu nalik velu snimljenu na fotografiji.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove