GRADI SE NAJDUŽI PODVODNI TUNEL NA SVETU: Iz jedne države u drugu za sedam minuta (VIDEO)

Novosti online

27. 10. 2020. u 09:30

NAKON više od jedne decenije planiranja, započeti su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

ГРАДИ СЕ НАЈДУЖИ ПОДВОДНИ ТУНЕЛ НА СВЕТУ: Из једне државе у другу за седам минута (ВИДЕО)

EPA

Femarnbeltski tunel povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše Si En En. 

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra. 

Tunel će prolaziti Fehrmarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela vozom će trebati sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu. 

Tunel će ujedno biti i najduži kombinovani automobilski i železnički tunel na svetu.

- Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti na voz - rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj firmi Femern A/S koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Isto putovanje biće brže i za vozače jer će se uštedeti vreme na redu za trajekt.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako delovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i Srednje Evrope koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele potrebne zakone i sprovele studije. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo