U Nemačkoj sve spremno za glasanje

P. Rakočević

18. 06. 2020. u 15:50 >> 17:37

ŠTUTGART/FRANKFURT - Iz razgovora sa generalnim konzulom Republike Srbije u konzulatu naše države u Štutgaru Božidarem Vučurovićem smo saznali, da su glasačka mesta u konzulatima Hamburg, Dizeldorf, Frankfurt, Štutgart i Minhen, kao i u ambasadi u Berlinu, spremna da u dolazeću nedelju 21. juna omoguće glasanje našim državljanima sa pravom glasa koji se po bilo kom osnovu nalaze u Nemačkoj. Biračka mesta se otvaraju već u 7 sati a zatvaraju, kao i u Srbiji, u 20 časova.

У Немачкој све спремно за гласање

Foto: Novosti arhiva/ D. Dozet

Naravno da pravo glasanja imaju samo oni državljani Srbije koji su se, kao i kod svakih dosadašnjih izbora, prijavili konzulatima kako bi bili upisani u najnovije biračke spiskove.

Pomenimo da je vreme za upisivanje bilo relativno kratko pa svi potencijalni glasači koji nisu pratili obaveštenja konzulata na internet stranicama, nisu stigli da se na vreme upišu. Neki, koji su na prošlim izborima po prvi put glasali u Nemačkoj su mislili da oni ostaju automatski upisani u biračke spiskove zauvek- što se ispostavilo kao netačno. Svaki novi izbori, pojasnio nam je Bvožidar Vučurović, zahtevaju novo prijavljivanje. To je, po njemu, i logičan sled jer je neko mogao da se u međuvremenu vrati u Srbiju pa se tamo prijavio. Zato se stalno ažuriraju birački spiskovi.

Ovoga puta, verovatno i zbog nesigurnosti po pitanju virusa Kovid , odziv naših građana nije bio toliko masovan kao što se očekivalo. Najviše glasača se prijavilo Generalnom konzulatu Frankfurt, njih oko 950, sledi Štutgart sa oko 700 itd. Sve u svemu, po našim saznanjima, želju da glasa iskazalo je upisom u biračke spiskove nešto oko 2800 ljudi. Ako se zna da u Nemačkoj živi najmanje 400.000 srpskih državljana sa pravom glasa, onda je to zaista i više nego malo pa učešće dijaspore u glasanju, tako izgleda, u Srbiji niko ne shvata previše ozbiljno.

U svakom, slučaju, i u Štutgartu će glasanje u nedavno lepo obnovljenoj i ukusno uređenoj velikoj čekaonici za stranke Generalnog konzulata, početi na vreme.

Iz razgovora sa našim ljudima u Štutgartu smo čuli već godinama prema srpskim zvaničnicima artikulisane zahteve da se najzad rasejanju omogući glasanje pismom. To bi, smatraju naši sagovornici, verovatno podiglo broj glasača jer se zaista ne može očekivati da neko ko živi npr. u Frajburgu, od Štutgarta udaljenog oko 280 km, na glasanje dolazi u glavni grad pokrajine Baden-Virtemberg i u vožnji i glasanju izgubi skoro ceo dan. Ne treba ni pominjati još veće razdaljine npr. u SAD ili Australiji!

Protivno tom mišljenju i zahtevu stoji činjenica da i od onih oko 14.000 Srba koji žive u gradu Štutgartu, samo možda oko 300 njih se prijavilo da želi da glasa! Izgleda da je jedino ispravno mišljenje našeg čitaoca Radovana Živanovića, da srpski političari i njihove partije, kroz bolju saradnju sa dijasporom – kao što su pre pandemije učinili predstavnici SNS-a , treba da kroz redovne posete, kontakte i razgovore, pa i o tome šta dijaspori smeti i šta je tišti, animiraju Srbe u inostranstvu za veću zainteresovanost i za glasanje i za saradnju sa maticom ali i za moguće investicije suficitnog kapitala u Srbiju koju ljudi u dijaspori svakako poseduju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)