SVEČANA AKADEMIJA U ŠTUTGARTU: Dok je Srba u Nemačkoj, živeće i u toj zemlji veliki mit i istina o Svetom Savi

P. Rakočević

05. 02. 2020. u 12:04

ŠTUTGART - Velika đačka i crkvena slava Sveti Sava obeležena je svečanom akademijom i u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtmberg, u Štutgartu. Od oko 850 učenika Srpske dopunske škole, devedesetak devojčica i dečaka učenika škole, uzelo je učešća u programu Akaemije kako bi u prepunoj sali „Građanskog centra“ (Buerger Zentrum) svojim roditeljima, rodbini i prijateljima nastupom u horu u kome su bili svi učesnici programa, recitalima i manjim, odlično insceniranim scenskim prikazima, pokazali svoje poznavanje istorije, srpskog jezika i književnosti. To im je itekako uspelo, dokaz su bili burni aplauzi prisutne publike.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ШТУТГАРТУ: Док је Срба у Немачкој, живеће и у тој земљи велики мит и истина о Светом Сави

Foto: Privatna arhiva

Program je započeo Svetosavskom himnom koju su pevali svi učesnici u programu a sa njima i brojna publika. Učenike i prisutne su pozdravili i govorili o Svetom Savi sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu otac Bora, generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, pomoćnica ministara prosvete iz Beograda Jasmina Jovanović i nastavnica Tatjana Popović. Gost Akademije bila je i savetnica u Ministarstvu prosvete Tatjana Ljubetkova.

Posle tog zvaničnog dela, na bini su se ređali brojni akteri, kao što pomenusmo, njih oko devedesetak: - recitatori, glumci, intepretatori starih do danas zapamćenih pesama, a sve to u čast prvog srpskog Prosvetitelja, duhovnika, narodnog lekara, borca za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveca – Svetog Save.

Svi ti mladi učesnici u programu su zadivili prisutne sa koliko volje su oni u brojnim probama, učenju teksta i ponašanja na sceni, podučeni svojim vrednim nastavnicama, pripremili svoj svetosavski nastup. Pokazali su, da dok je Srba u Nemačkoj, živeće i u toj zemlji veliki mit i istina o Svetom Savi. A to će, rekli su nam brojni posetioci Akademije biti dokle svet postoji!

Foto: Privatna arhiva

 

Program je realizovan u režiji veoma aktivne nastavnice, ujedno koordinatorke Dopunske nastave u Nemačkoj Tatjane Popović koja je napisala i scenario. Autorka programa je bila nastavnica Valentina Damjanović u saradnji sa svojim koleginicama iz Dopunske škole. Upravo održana Akademija je bila jedna od najboljih ikada organizovanih u Štutgartu i okolini.

Naravno da su ipak brojni, veoma talentovani učenici bili ti koji su u program koji se odvijao na bini, ili kako to profesionalci rado kažu „na daskama koje život znače“, uneli život i svoj mladalački žar i duh, dostojan svog velikog uzora i svetitelja Svetog Save.

Foto: Privatna arhiva

 

Rado bi smo poimenice pomenuli sve učesnike u programu, što su oni itekako zaslužili, ali nam skučeni prostror internet izdanja Novosti to ne dozvoljava. Zato u ime svih učesnika Akademije u Štutgartu, pomenimo samo one koji su bili nešto malo bolji od drugih- to se pokazalo i na ukazanoj im časti da svojom tačkom predstave sve Dopunske škole nastupom na Centralnoj svetosavskoj proslavi u Narodnom pozorištu u Beogradu. To su Anđelika Gaćinović, Leontina Bakić, Georgije Lav Popović i Nikita Gaćinović.

Foto: Privatna arhiva

 

Akademiju je podržao Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, Srpska pravoslavna crkva, Saveti roditelja, polaznici verske nastave veroučiteljice Milice Delić i brojni roditelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)