DIJASPORA ČUVA IDENTITET: U Matici srpskoj održana Konferencija srpskog rasejanja iz regiona

J. SIMIĆ

16. 10. 2020. u 22:25

NEPRESTANA i mukotrpna je borba Srba u dijaspori za očuvanje svog identiteta. Nedostaje snažnija podrška matične zemlje, a ohrabrenje će biti ako u novoj vladi Srbije bude bilo mesta za ponovno osnivanje Ministarstva za dijasporu - jedna je od poruka sa 11. Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, održane u Matici srpskoj u Novom Sadu.

ДИЈАСПОРА ЧУВА ИДЕНТИТЕТ: У Матици српској одржана Конференција српског расејања из региона

Učesnici konferencije u Novom Sadu / Foto B. Lučić

Pozdravljajući predstavnike naših sunarodnika iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da "svi zajedno moramo biti okupljeni oko ideje da unapredimo Srbiju i srpski narod - gde god da živi".

Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović najavio je da će u okviru buduće Pokrajinske vlade, od januara, zaživeti posebna uprava za saradnju sa dijasporom.

- Ovo je borba koja traje vekovima, tako će biti i u budućnosti, te zato moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, zajedništvo i očuvanje srpskog pisma, jezika i tradicije - rekao je Mirović i podsetio da je njegova vlada u proteklom periodu uputila finansijsku pomoć sunarodnicima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, a prvi put nedavno i u Crnoj Gori.

Dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori, istakao je da je prethodna crnogorska vlast činila sve da osujeti nastojanje Srba u toj državi da očuvaju svoj identitet. Zahvaljujući pomoći iz Srbije, ta borba nije potpuno osujećena.

Predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić rekao je da za razliku od Srba u Hrvatskoj i Crnoj Gori, koji imaju egzistencijalne probleme, naši sunarodnici u Rumuniji i u Mađarskoj imaju razumevanje kao i finansijsku podršku tamošnjih vlasti, ali da im nedostaje institucionalna povezanost sa Srbijom.

- Ne mogu, nažalost, ničim da se pohvalim jer u ovom momentu protiv Srba u Severnoj Makedoniji ne radi samo makedonska nego i albanska vlast. Pored ostalog, nemamo pravo ni na veroispovest, uprkos činjenici da tamo postoji 60 srpskih hramova. Ali, litije u Crnoj Gori ponovo su probudile srpstvo i u nama koji tamo živimo - rekla je Gordana Stojkovska.

U sličnoj nezavidnoj situaciji, po rečima Pavla Jakoja Brajovića, predsednika Udruženja Srba u Skadru, nalaze se i Srbi u Albaniji.

SPONE DA OČVRSNU

PREDSTAVNIK Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji Nikola Todorović kazao je da se 65.000 naših sunarodnika raduje napredovanju Srbije u svakom pogledu, ali da bi spone sa dijasporom bile čvršće kada bi postojalo resorno ministarstvo, te da institucije Srbije i Republike Srpske posvete veću pažnju srpskim krovnim organizacijama u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju