BORBA PROTIV GOVORA MRŽNjE: Polaganje venca na mestu terorističkog napada u centru Beča

S.M.

07. 11. 2020. u 14:33

БОРБА ПРОТИВ ГОВОРА МРЖЊЕ: Полагање венца на месту терористичког напада у центру Беча

S.M.

Na predlog Zajednice srpskih klubova u Beču, u petak 6. novembra 2020. godine na mestu zločina, predstavnici srpskih organizacija položili su venac i cveće i upalili sveće stradalim žrtvama u terorističkom napadu u centru Beču.

Delegaciju koju je predvodio Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova, činili su: Dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji, Mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Siniša Bencun, ambasador BIH pri međunarodnim organizacijama u Beču, sveštenik Slaviša Božić, Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog kluba „Bambi“, prof. Svetlana Matić, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“ i Konstantin Dobrilović.

S.M.

- Želimo da izrazimo solidarnost i zahvalnost austrijskim službama bezbednosti koje su munjevitom akcijom, uspele da spreče veće krivopoliće, a porodicama žrtava upućujemo izraze dubokog saučešća. Kosmopolitski Beč je oduvek bio oaza mira i različitosti, pružao jednake mogućnosti svima, bez obzira na versku, kulturnu i političku opredeljenost, otvoren za dijalog i privržen toleranciji, pa se nadamo da će tako biti i u budućnosti - istakla je Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“.

S.M.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, u saopštenju za javnost, naglasio je, između ostalog, sledeće: „Povređeni smo, ali nismo pobeđeni. Ovo je bio kukavički i neljudski napad na sve nas u Beču. Ali život mora da ide dalje. Ne smemo nikad da zaboravimo nevine zrtve. Dužnost svih nas je da se borimo protiv mržnje i govora mržnje. Terorista je bio zatrovan govorom mržnje i samim tim je rezultat toga bio njegov neljudski čin. Pod slobodom govora i demokratije ne spada širenje govora mržnje, upozorimo sve one koji se služe tim nehumanim instrumentom.“

S.M.

Inače, Zajednica srpskih klubova iz Beča, osudila je zločin i uputila zvaničnicima Beča i Austrije izraze iskrenog saučešća i solidarnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)