NAPADI NA LJUDE, CRKVE, KUĆE... Srbima u FBiH i 28 godina nakon rata ugrožena osnovna prava

Novosti online

09. 04. 2023. u 15:14

PREDSEDNIK Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da učestali napadi na srpske povratnike u FBiH ukazuju da su Srbima u tom entitetu 28 godina nakon rata i dalje ugrožena osnovna prava, uključujući bezbednost, te apelovao na nadležne da rasvetle te napade.

НАПАДИ НА ЉУДЕ, ЦРКВЕ, КУЋЕ... Србима у ФБиХ и 28 година након рата угрожена основна права

Foto: D.Pozderović

- Činjenica je da je bilo kojem Srbinu teško da živi na teritoriji FBiH - rekao je Radanović.

On je naveo da je Odbor u 2022. godini registrovao ukupno 62 napada na lica pravoslavne veroispovesti na teritoriji FBiH, na pravoslavne crkve, srpske povratničke kuće, imanja i pomoćne objekte.

Radanović kaže da najviše brine to što se često pokaže da se motivi za fizičke napade, ubistva, oštećenje imovine nacionalna pripadnost, odnosno da do napada dolazi samo zato jer je reč o Srbima.

- Kada se oštećuje imovina, onemogućava se ostanak Srba na tom području. Pokušaj paljenja kuće na teritoriji Hercegovačko-neretvanskog kantona pokazuje da ne postoji nijedan kanton gde su Srbi slobodni i gde mogu koristiti sva Ustavom zagarantovana prava - rekao je Radanović za Srnu.

On je naglasio da su Srbima u FBiH ugrožena prava na slobodu kretanja, veroispovesti, slobodu izražavanja na maternjem jeziku.

- Prava na slobodu kretanja gotovo da i nema jer imate situacije da se ljudima koji imaju srpske registarske tablice buše gume na vozilima, da su ubijani prošle godine u Visokom, da migranti haraju po srpskim selima, da su pravoslani verski objekti i groblja na meti vandala - rekao je Radanović.

On je dodao da pravoslani sveštenici ne mogu slobodno da se kreću po FBiH, te napomenuo da su na teritoriji četiri parohije koje pokriva jedan paroh - bilješevska, kakanjska, golobrđanska i busovačka bile 32 pravoslavne kapele od kojih je 30 srušeno.

- Samo je ostala kapela u Kaknju i još jedna delimično čitava. Dakle 30 je potpuno strušeno. Na teritoriji te četiri parohije bilo je i 32 groblja i sve i jedno je oštećeno, a neka i potpuno uništena - rekao je Radanović.

Nepoznata lica pokušala su sinoć da zapale ugostiteljski objekat u vlasništvu porodice Berberović u mostarskom srpskom povratničkom naselju Ortiješ.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!