U FBiH SVE PO STAROM: Na pravoslavnom groblju u opštini Kladanj srušeno osam spomenika

Novosti online

08. 05. 2023. u 15:17

NA pravoslavnom seoskom groblju u mestu Kovačići, u opštini Kladanj, srušeno je osam spomenika, potvrdio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

У ФБиХ СВЕ ПО СТАРОМ: На православном гробљу у општини Кладањ срушено осам споменика

SRNA

Pozivajući se na informacije Srba koji su izbegli sa područja opštine Kladanj, Radanović je rekao da se incident dogodio pre nekoliko dana i da su srušeni spomenici porodica Miletić, Aleksić i Savić.

Prema njegovim rečima, u svim nekadašnjim srpskim selima izvršeno je masovno uništavanje spomenika, dok je paroh Darko Kujundžić, koji pokriva ovu opštinu, potvrdio da je srušeno više od 60 odsto spomenika.

- U mestu Vitanj Bošnjaci razvaljuju ogradu oko crkve, napasaju stoku. U selu Olovci Srbi se jednom godišnje okupljaju i postave krst na ulazu u groblje, ali on uvek bude isečen ili slomljen - rekao je Radanović.

SRNA

On je podsetio da je u centru Kladnja do 1941. godine postojala velika pravoslavna crkva koja je srušena i nikada nije obnovljena, a zemljište je uzurpirano, a sada je na tom mestu planirana izgradnja pijace.

- Opštinske vlasti ne planiraju da vrate zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedan od ranijih načelnika je rekao - "da smo hteli crkvu ne bismo je rušili 1941. godine" - naveo je Radanović.

U mestima gde su živeli Srbi postojali su i spomenici žrtvama Drugog svetskog rata, ali su i oni srušeni.

- Evidentno je da su svi ovi incidenti deo sinhronizovane aktivnosti grupe ljudi protiv svega što je bilo srpsko - konstatovao je Radanović.

Radanović je naveo da su u Kovačićima do 1991. godine živela 83 srpska stanovnika, a na području opštine Kladanj 3.299 Srba koji su većinski narod u 15 naselja. 

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)