PRETI IM KAZNA OD 4.000 EVRA: Detalji privođenja srpskih mladića u Kninu, skinuli hrvatsku zastavu sa tvrđave (VIDEO)

U KNINU su uhapšeni građani srpske nacionalnosti koji su u maju sa čeličnog stuba na kninskoj tvrđavi skinuli hrvatsku zastavu.

ПРЕТИ ИМ КАЗНА ОД 4.000 ЕВРА: Детаљи привођења српских младића у Книну, скинули хрватску заставу са тврђаве (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub RTL

Nakon što su ispitani, sudija je odredio njihovo puštanje na slobodu. Hrvatska policija saopštila je da se incident dogodio 26. maja u mestu Kovačić, na brdu Gradina. Mladić star 20 godina skinuo je zastavu, dok ga je drugi dvadesetogodišnjak snimao. Nakon toga su snimak stavili na društvene mreže i prosledili je muškarcu (49) koji ju je delio na internetu.

Snimka prikazuje dva mladića sa podignuta tri prsta, a hrvatske službe su podigle optužnicu zbog omalovažavnja zastave Republike Hrvatske, nakon čega je usledila prijava Javnom tužilaštvu u Šibeniku. Na snimku jedan od mladića kaže ”ajmo, skidanje, skidanje, tako je”, a kasnije je utvrđeno da su obojica srpske nacionalnost.

Građani su sami prepoznali mladiće kada su videli snimku na TikToku, a usledile su brojne reakcije u Kninu i okolini, gde u poslednje vreme nisu zabeleženi ekscesi. Branitelji su odmah pozvali Hrvatski sabor da se odredi prema sličnim delima, a gradonačelnik Knina Mario Čaćić najavio je da će grad poduzeti nove mere kako se to ne bi događalo.

- Postavićemo kamere kako bi bilo snimljeno svako približavanje zastavi, a već sada je postavljena rasveta - tvrdi prvi čovek Knina.

Reagovala je i potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga iz redova SDSS-a koja je osudila skidanje zastave i izrazila žaljenje što se to dogodilo.

- Mi sve vreme radimo na politici pomirenja i takvi postupci nikome ne koriste, već prave štetu.

Reagovao je i šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji je nedavno osnovao vlastitu političku stranku sa kojom će izaći na izbore.

- Kao aktualni župan i bivši gradonačelnik Knina radio sam i radim na promociji tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti. Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gde žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspeli da ostvarimo dijalog i sinergiju na korist opšte zajednice. Ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu ići u prilog demokratskoj budućnosti.

Ocenio je da skidanje zastave varvarizam i da su time povređeni Hrvati, kao i Srbi koji su prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu. Inače, ovo nije prvi put da je skinuta zastava sa kninske tvrđave, a do sada nisu bile predviđene neke ozbiljnije kazne. Međutim, novi zakon otvara mogućnost da će mladići biti kažnjeni čak sa 4.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo