"ŽAO MI JE ŠTO NEMATE NOŽEVE..." Odloženo suđenje Dudakoviću i ostalima za zločine nad Srbima

Novosti online

17. 07. 2023. u 17:34

ODLOŽENO je suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine nakon nezgode koju je doživeo optuženi Edin Domazet.

ЖАО МИ ЈЕ ШТО НЕМАТЕ НОЖЕВЕ... Одложено суђење Дудаковићу и осталима за злочине над Србима

Atif Dudaković, Foto Tviter

Domazet je na početku ročišta, na pitanje predsedavajuće Sudskog veća Željke Marenić, rekao da je pre suđenja doživeo strujni udar, a da inače ima ugrađen pejsmejker.

Optuženi je rekao da je bio kod lekara i dobio uputnicu za Univerzitetski klinički centar, gde namjerava da ode nakon ročišta.

Marenićeva, kao i Tužilaštvo i branioci, saglasili su se da ročište treba odložiti kako bi Domazet otišao na dalje preglede.

- Ne smemo da rizikujemo. Žao mi je što ćemo vratiti dva svedoka - rekla je Marenićeva.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i za progon i uništavanje verskih objekata optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog veštačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad muslimanima, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vreme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Suđenje se nastavlja 24. jula.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024