"U NAMA SU VIDELI POSLEDNJU SLAMKU SPASA..." Dramatično u Hrvatskoj, policajci i vatrogasci izvukli tri osobe iz nabujale Save

Novosti online

07. 08. 2023. u 17:08

DRAMATIČNI pozivi u pomoć odzvanjali su u subotu u rano jutro Sportskom ulicom u Drenju Brdovečkom.

У НАМА СУ ВИДЕЛИ ПОСЛЕДЊУ СЛАМКУ СПАСА... Драматично у Хрватској, полицајци и ватрогасци извукли три особе из набујале Саве

FOTO: Tanjug/AP

Oko 5.30 sati zaprešićki policajci primili su dojavu i zaputili se odmah na lice mesta, gde su na kraju makadamskog puta, nekih 200 metara od poslednje naseljene kuće u naselju, čuli nekoliko osoba kako dozivaju u pomoć. Makadamski put bio je prekinut nabujalom Savom, a u močvarnom rastinju nivo vode naglo je rastao zbog izlivanja reke iz korita. Ali to nije sprečilo policajce da se hrabro suprotstave silama prirode, javlja "Jutarnji list".

FOTO: Tanjug/AP

- Policijski službenici ušli su u nabujalu reku kako bi utvrdili na kom se mestu nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Vodeći se glasovima koji su dozivali u pomoć, utvrdili su da se osobe nalaze s druge strane rastinja. Bile su okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spasavanja. Reč je o području na kojem se nalazi velika šikara, nivo vode bio je visoka i jedini način da odredimo gde se osobe nalaze bilo je uspostavljanje kontakta glasom, što smo i uspeli da uradimo i tako smo se način vodili prema lokaciji na kojoj se osobe nalaze - saopštila je PU zagrebačka, prepričavajući reči policijskog službenika Dine koji je učestvovao u spasavanju.

Nivo vode u tom je trenutku bio između dva i tri metra te su policajci iz Zaprešića prvo pokušali da plivaju pridržavajući se za grane i da se tako probiju sa desne strane do mesta s kog su čuli glasove. Ali, zbog propadanja u močvarno tlo i podvodnog granja, nisu uspeli da pronađu siguran oslonac pa su se vratili na početnu tačku i krenuli s leve strane. Močvarno tlo koje je propadalo i podvodne grane opet su im onemogućili pronalazak sigurnog oslonca kako bi došli do osoba kojima je trebala pomoć.

Foto: Tanjug

- Nakon što su bili primorani da se vrate na početak, udružili su snage s članom vatrogasne jedinice DVD Brdovec, uzeli čamac i potrebnu opremu za spasavanje te se probili kroz rastinje i uočili tri muške osobe, okružene naglo rastućim vodostajem, koje su se pridržavale za obližnje grane. Zajedno s vatrogascem, veslajući su se probili kroz nepristupačan teren do tri mlađa muškarca, izvukli ih iz vode i smestili u čamac na sigurno. Njihovo je stanje bilo euforično kada su videli da im se približavamo, verujem da su u nama videli poslednju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli nepovređeni - ispričao je policajac Marijan iz Policijske stanice Zaprešić.

Iz PU zagrebačke su još saopštili da su spašena trojica muškaraca, ujedno tražioci međunarodne zaštite u Hrvatskoj, pokazivali znakove hipotermije. Nakon uspešnog dolaska do mesta gde su se nalazile ostale službe spasavanja, medicinski su zbrinuti u domu zdravlja te je utvrđeno da nisu povređeni.

BONUS VIDEO: Nezapamćeno nevreme u Istri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)