SRBI "OKUPIRALI" BRIONE: "Novosti" na jednom od najlepših i najintrigatnijih ostrva na Jadranu (FOTO)

NAJLEPŠE ostrvo na Jadranu, Brioni, ovih su dana puni turista iz Srbije koji već godinama tu letuju, a malo se toga promenilo od kako je ovde bila letnja rezidencija bivšeg doživotnog jugoslovenskog predsednika Tita.

СРБИ ОКУПИРАЛИ БРИОНЕ:  Новости на једном од најлепших и најинтригатнијих острва на Јадрану  (ФОТО)

Foto: Profimedia

JEDNO od najlepših, ali i po mnogima naj­intrigantnijih ostrva na Jadranu, Brioni, ovih dana "okupirali" su turi­sti iz Srbije. Mnogi, kako nam kažu, godinama ovde letuju, gde se nije mnogo toga promenilo otkako je tu bila letnja rezidencija nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Vreme, ovde, u šta se uve­rava i izveštač "Novosti", kao da je stalo, u hotelima je nameštaj iz Brozovog i Jovankinog vremena, a jed­na od atrakcija je i papagaj Koki koji izgovara "marša­lovo ime".

Za Srbe su Brioni poseb­no atraktivni i to naroči­to za mlađe generacije. Ne smeta im ni siromašna turistička ponuda, ali ni skupoća. Hotela je svega tri, pa mnogi smeštaj re­zervišu oko Nove godine. Cene su paprene, od 200 do 550 evra za noć, u objektima koji bi teško mogli da iz­bore jedva i tri zvezdice. I sve drugo je skupo, od iznaj­mljivanja malog električ­nog automobila za 200 evra po danu, do kafe na plaži, u kafiću koji podseća na jedno staro vreme, sa pla­stičnim stolicama i uspa­vanim konobarima.

- Turisti iz Srbije do­laze jer uživaju u prelepoj prirodi i ništa im drugo ne smeta. To su pretežno naši stari gosti koji su tu svakog leta - kažu nam u Nacionalnom parku Brio­ni, uz podatak da je najviše gostiju iz Beograda. - Da sada obiđete parking u Fažani videli biste mnogo automo­bila sa beogradskim tablicama.

Foto: Profimedia

I zaista, srpski se čuje na svakom koraku na Velom Brionu, najvećem ostrvu, uz zagrebački, purgerski govor, jer i turisti iz hr­vatske prestonice vole Brione.

Na Brionima je i rezi­dencija aktuelnog šefa hrvatske države, ali Zoran Milanović ne dolazi, iako su se njegovi prethodnici Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović ovde od­marali. Svakog dana gužva je pred muzejom Broza is­pred kojeg je izložen "kadi­lak" koji je vozio po ostrvu, tada zabranjenom za turiste.

Foto: Profimedia

Kada smo ga ovih dana obilazili bili su tu i tu­risti iz Rusije, nekoliko Kineza, mnogo Nemaca i Italijana.

- Oni znaju dosta o vre­menu bivše SFRJ, vole da vide fotografije bivših državnika koji su bili na Brionima, od Nasera do Fidela Kastra - kaže nam vodič iz muzeja.

Foto: Profimedia

Bez krupnog kapitala

NISU urodili plodom planovi da krupni kapital dođe i promeni sliku ostrva. Mnogi, pa i srpski turisti smatraju da je to dobro, ali neki zameraju zašto se ipak ostrvo ne obnavlja. Zasad ovde sve ostaje da podseća na vreme koje odavno ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)