DRVAR: Služen parastos poginulim srpskim borcima i civilima

Novosti online

13. 09. 2023. u 17:55

U DRVARU je služen parastos poginulim borcima i civilima stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obeležavanja 28 godina od progona srpskog stanovništva iz ove opštine u napadu Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH.

ДРВАР: Служен парастос погинулим српским борцима и цивилима

Drvar - opština sa najviše Srba u FBiH / Foto D. Pozderović

Parastos je služen kod spomen obilježja stradalim Drvarčanima koje je podignuto zahvaljujući Republici Srpskoj i Srbiji.

Predsednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar Miladin Bajić rekao je da je u proteklom ratu poginulo više od 300 srpskih vojnika i civila iz Drvara, dok je 1.260 ranjeno, od kojih 600 teško.

- Na današnji dan 1995. godine pao je Drvar. Ovo je tužan dan za sve naše sugrađane - rekao je Bajić i dodao da su Drvarčani stvarali Republiku Srpsku, a da im sada ostvarivanje njihovih prava otežava to što se Drvar nazali u Federaciji BiH.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da je 13. septembar najtužniji dan u novijoj istoriji ove opštine.

- Današnji datum obeležavamo prvi put kod novoizgrađenog spomenika, koji je jedini podignut poginulim srpskim borcima na području FBiH - navela je Runićeva.

Ona je ukazala da se Drvar, kao povratnička opština, susreće se mnogobrojnim problemima.

- Potrebno je naći rešenje da se srpski borci sa područja FBiH koji su stvarali Republiku Srpsku stave u ravnopravan položaj za borcima iz Srpske - naglasila je Runićeva.

Ona je navela da Drvarčani šalju poruku da su danas svoji na svome, da ne zaboravljaju i da gledaju u budućnost.

Počast poginulim borcima i civilima sa područja Drvara odale su delegacije boračkih organizacija Drvar-Istočni Drvar i regije Mrkonjić Grad, predstavnici porodica poginulih boraca, Drugog bataljona vojne policije Drugog krajiškog korpusa, opština Drvar i Istočni Drvar i političkih stranaka.

Od predratnih 17.000 stanovnika, u Drvaru, prema popisu, živi nešto više od 7.000 većinskog srpskog stanovništva.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu