JADRAN NA UDARU MORSKIH PIJAVICA: Grmljavinske oluje, poplave i bujice prete regionu

Novosti online

22. 09. 2023. u 16:55

NAKON dužeg stabilnog i pravog letnjeg vremena, veoma jako pogoršanje vremena zahvatiće naš region.

ЈАДРАН НА УДАРУ МОРСКИХ ПИЈАВИЦА: Грмљавинске олује, поплаве и бујице прете региону

Foto: Profimedia

Već pred kraj dana i tokom večeri veoma obilne padavine i snažni pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće Sloveniju i to prvo zapadne predele, a ponegde se očekuju i veoma jake grmljavinske oluje.

Prvog dana vikenda hladni front nastaviće put preko Hrvatske i BiH i doneti ovim predelima vrlo obilne padavine i grmljavinske oluje sa gradom.

Očekuje se osetniji pad temperature i one će se kretati od 15 do 20°C, a toplije samo na istoku Hrvatske i Bosne i na jugu Dalmacije i Hercegovine, uz vrednosti do 28°C.

Snažne oluje očekuju se i u oblasti Jadrana, uz olujno jugo, a očekuje se i pojava morskih pijavica, dok će priobalna područja plaviti visoki plimni talasi.

Na području Jadrana i na zapadu Hrvatske i Bosne lokalno se očekuje i preko 100 litara kiše, a obilnih padavina biće i širom ostalih predela.

Očekuje se nagli rast manjih i srednjih reka, uz opasnost od poplava i bujica, a očekuje se i nagli rast Save, čak za nekoliko metara, pri čemu u gornjem toku može biti i poplava, naročito na toku Save kroz Sloveniju, ali i u gornjem toku Save kroz Hrvatsku i na širem području Zagreba.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, zbog opasnosti od grmljavinskih oluja i nepogoda, ali i veoma obilnih padavina i poplava od večeras do ponedeljka se preporučuje ogroman oprez.

Talas kiša nastaviće se i u nedelju, a stabilizacija vremena sledi u ponedeljak tokom dana.

U subotu krajem dana ovaj snažan oblačni sistem stići će sa Jadrana i iz Dalmacije i Hercegovine i do Crne Gore, pa se u noći ka nedelji i u nedelju očekuju veoma obilne padavine i grmljavinske oluje, a najjače nepogode očekuju se u oblasti Jadrana.

Inače, tokom vikenda se nad Jadranom očekuje formiranje snažnog visinskog ciklona i on će se premeštati ka jugoistoku i  jugu, odnosno ka Tirenskom moru.

Visinski ciklon će prvog dana vikenda oblasti Jadrana doneti olujno jugo, a drugog dana vikenda olujnu buru i veoma jak severni vetar.

Stabilizacija vremena na Jadranu očekuje se od utorka, nakon čega će uslediti sunčano i toplo vreme.

Inače, početkom sledeće sedmice snažan visinski ciklon izmestiće se iznad Tirenskog mora, pa bi sredinom i u drugoj polovini sledeće sedmice donosio grmljavinske oluje i veoma obilne padavine Grčkoj, pri čemu bi ponovo postojala opasnost od poplava i bujica.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Forum 01. Naša održiva zajednica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo