PROBLEM MU SRPSKI MEDIJI, A NE IZBACIVANJE ĆIRILICE: Ne stišava se bura zbog natpisa na spomeniku sa groblja kod Zadra

NIGDE ćirilični natpisi na grobljima nisu problem, osim u opštini Vrsi, kod Zadra.

ПРОБЛЕМ МУ СРПСКИ МЕДИЈИ, А НЕ ИЗБАЦИВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ: Не стишава се бура због натписа на споменику са гробља код Задра

Foto: Free Images Pixabay

Neverovatna i gruba „naredba“ koju je potpisao direktor Zdenko Kojić u ime lokalnog komunalnog preduzeća, da porodica u najkraćem roku makne ćirilični natpis sa groba pokojnika koji je nedavno sahranjen izazvala je buru negodovanja u tom kraju. Nešto slično nikada se nije dogodilo, a ćirilični natpipsi postoje i na groblju u Zadru i na grobovima u celom tom kraju.

Direktor Kojić u svom dopisu porodici pokojnika je napisao da jer u u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski, a pismo koje je korišćeno je ćirilica. Kako u opštini Vrsi ne živi trećina Srba, pa time i ne mogu da koriste zakonsku mogućnost o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Naložio je porodici da natpis u „u roku od 15 dana“ uklone.

A za potpisnika naredbe o zabrani ćirilice, Zdenka Kojića, ćirilica na lokalnom groblju u Poljicama je provokacija koja iritira i meštane pravoslavne vere. Navodi kako porodica pokojnika koja je postavila natpis na ćirilici živi u Holandiji, a poreklom su iz sela koje teritorijalno pripada gradu Ninu. Za Kojića ceo postupak je nepoštovanje Hrvatske koja je pokojniku domovina. Osobito ga je pogodilo što mediji u Srbiji pišu o celom slučaju, navodno obavešteni od članova porodice, a što oni nisu došli kod njega da „reše problem“.

- Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere u Poljicama. Ne znam kakva bi odluka bila da je natpis na ćirilici postavio neko od stalnih meštana opštine - poručuje Kojić”.

Kaže da su meštani pravoslavne vere sahranjivani pre osamdesetih godina prošlog veka na starom groblju, a posle na novom. Po njemu ćiriličnih napisa nije bilo ni na starom groblju koje je danas zapušteno. Reagovali su i mnogi meštani hrvatske nacionalnosti koji se protive neobjašnjivoj akciji zatiranja ćirilice.

- Ako ljudi žele natpis na ćirilici ne vidim u čemu je problem. To se nikako ne sme zabranjivati, ko zna pročitati to će i pročitati - kaže jedna meštanka, a meštanin Vrsi kaže da svako zaslužuje spomenik na groblju kakav želi.

Inače, ćirilični napisi na grobljima uobičajeni su u Zadru i mestima u okolini. Nikome do sada nije palo na pamet da traži od porodica pokojnika da ih ukloni, a konzervatori traže da se obnavljaju nadgrobne table kakve su i bile, sa natpisima na ćirilici.

Iz kruga porodice pokojnika se čuje da neće poslušati „naredbu“ direktora Kojića i da će tabla na groblju u Poljicama ostati kakva je i postavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!