ZARAZA SE ŠIRI MEĐU DECOM: Situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća - Počinje kao obična prehlada, a za najmlađe može biti pogubna

Tanjug

23. 10. 2023. u 09:54

POSLE Splita, opasni veliki kašalj potvrđen je kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata, pišu hrvatski mediji.

ЗАРАЗА СЕ ШИРИ МЕЂУ ДЕЦОМ: Ситуација у Хрватској забрињавајућа - Почиње као обична прехлада, а за најмлађе може бити погубна

Foto: Shutterstock

Dečji infektolog Goran Tešović upozorava da preti opasnost od ubrzanog širenja ove, kako navodi, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti generalno.

- Zaraza se kreće negde na nivou koji imaju boginje i neke varijate kovida 19 - precizira Tešović.

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

- Nakon sedam do deset dana razvija se kašalj, koji je tipičan i suv u napadima i češći je noću, pacijenti se guše jer im izaziva osećaj nedostatka vazduha. Vrlo često deca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu - pojašanja doktor Tešović.

Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slušaj u Splitu gde je trenutno više od 70 obolelih.

Ono što zabrinjava je nizak nivo vakcinisanosti.

U Splitu je ona ispod 86 posto, a direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" Branko Kolarić ističe da to nikako nije dovoljno.

BONUS VIDEO: SESTRA U SUZAMA: Novosti na mestu gde su poginuli otac i sin kod Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)