ZARAZA SE ŠIRI HRVATSKOM: Roditelji ne žele da vakcinišu svoje mališane iako bolest može biti kobna za njih?

Tanjug

27. 10. 2023. u 10:11

NAKON Splita i Zagreba veliki kašalj se širi Dubrovnikom, a razlog je to što neki roditelji ne žele da vakcinišu svoju decu, iako vakcina protiv ove bolesti postoji već 64 godine.

ЗАРАЗА СЕ ШИРИ ХРВАТСКОМ: Родитељи не желе да вакцинишу своје малишане иако болест може бити кобна за њих?

Foto: Shutterstock

Trećom dozom vakcine u Dubrovniku, koja je obavezna po zakonu, vakcinisano je tek svako treće dete, objavio je hrvatski RTL.

U Splitu je ovom zaraznom bolešću zaraženo 125 osoba, a reč je o oboljenju koje zahvata pluća i disajne organe kod novorođenčadi i dojenčadi.

Poznata je i pod imenom pertusis, a uzrokuju je bakterije u ustima, nosu i grlu zaražene osobe. Jedna dvomesečna beba je u Mostaru umrla od velikog kašlja, a šef Zavoda za javno zdravlje Hercegovačko-neretvanske županije u BiH Eniz Čolaković kaže za hrvatski RTL da je dete imalo i neke druge bolesti, ali i da, što je najbitnije, nije bilo vakcinisano. Smrtni ishodi usled velikog kašlja su danas retki, ali je problem to što roditelji ne vakcinišu decu do prve godine, a neki uopšte ne žele da ih vakcinišu, iako je to zakonom obavezno.

- Ljudi ne shvataju koliko je to opasna bolest jer se loše stvari ili, u najgorem scenariju, smrtni slučajevi ne događaju vama. Odnosno vi tako mislite, dok vas to ne pogodi - rekao je Goran Tešović, zamenik načelnika Zavoda za infektivne bolesti dece Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu i specijalista pedijatrijske infektologije.

U Dubrovniku dvoje od troje dece koja moraju biti vakcinisana nije dobilo vakcinu.

Podaci pokazuju da neki ne shvataju ozbiljnost bolesti, na šta ukazuje podatak da je na nivou Hrvatske vakcinisano blizu 95 posto dece, ali slika u nekim županijama nije dobra.

Daleko najgora je Dubrovačko-neretvanska županija. Prvi put se cepi manje od 80 posto dece, dok kod prve dovakcinacije broj pada ispod 70 posto, a kod druge na tek 35 odsto.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!