HOS NAPRED, SRBI STOJ! Crne zastave i ustaška znamenja dominirali ovogodišnjom kolonom sećanja u Vukovaru

CRNE HOS-ove zastave bile su na čelu ovogodišnje Kolone sećanja u Vukovaru, a Srbima je, prvi put, bilo onemogućeno da dođu i učestvuju u komemoraciji bacanjem venaca u Dunav.

ХОС НАПРЕД, СРБИ СТОЈ! Црне заставе и усташка знамења доминирали овогодишњом колоном сећања у Вуковару

FOTO: Arhiva novosti

Kao što su i organizatori iz Vukovara najavili, po celom gradu su bili istaknuti plakati na kojima je naglašeno slovo "U", a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je poručio da je dobro što "provokatori iz SDSS-a nisu došli, neka zaobiđu Vukovar". Aktuelnoj vlasti bio je prvi cilj da se izbegnu incidenti i očito su podlegli pritiscima Domovinskog pokreta, kojem pripada i prvi čovek Vukovara koji je najavio da ne dolaze oni kojima smeta HOS i njihova zastava i grb na kojem je ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Živi štit"

UPRKOS najavi da delegacija SDSS neće doći u Vukovar, u gradu je tokom jučerašnjeg dana organizovan "živi štit" od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se preventivno okupili za slučaj da se pojavi delegacija SDSS.

Provokocije i dizanje tenzija od strane vukovarskih organizatora dolaze pred skore izbore u Hrvatskoj, pa je ovogodišnja kolona sećanja, uprkos tome što se državni vrh trudio da je prikaže kao zajedništvo na sećanje na žrtve, pretvorena u predizborno odmeravanje snaga.

- Nažalost, sve je to i ružno i tužno. Ružno je što se žrtva Vukovara koristi za dnevnopolitičke svrhe, za izbornu kampanju. To je dan kad bi trebalo da političari zaćute" - rekao je Branko Borković, poslednji "zapovednik odbrane Vukovara". Premijer Andrej Plenković apelovao je da Vukovar ne postane mesto podele već zajedništva.

Bećirović

VENAC na Memorijalnom groblju u Vukovaru položio je i Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva BiH. Odmah do spomenika gde su postavljeni venci vijorilo se desetak HOS-ovih zastava.

"I pripadnici HOS-a su branili Vukovar, svi su dobrodošli", rekao je Plenković, a na pitanje da li mu smeta "Za dom spremni" na uniformama HOS-a odgovorio je da

je ta tema apsolvirana i da je to štetno za Hrvatsku. "Nadam se da velika većina hrvatskih građana to zna i shvata", tvrdi premijer, a nedolazak Srba, koji su i koalicioni partneri sadašnje vlasti komentarisao je rečima "oni su svoju odluku doneli, predstavnici SDSS-a više su puta bili u koloni i ne vidim šta se promenilo do danas".

Počelo posle provokacija u pošti

BORBE za Vukovar pripadika tadašnje JNA i hrvatskog Zbora narodne garde trajale su gotovo tri meseca i u njima su, prema nekim podacima, poginule 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Sukob je završen zauzimanjem Vukovara od pripadnika JNA. Kao datum početka rata uzima se 29. jul 1991, kada su dva pripadnika JNA, koja su iz vukovarske kasarne sa regrutima na redovnom služenju vojnog roka došla u poštu u Borovo naselje, da predaju pisma. Tu ih je napala patrola hrvatske policije.

U koloni koja je prolazila ulicama Vukovara, uz uzvikivanje dela okupljenih "Za dom spremni" bio je u crnoj uniformi i Marko Skejo, poznat po brojnim incidentima kada je veličao ustaštvo i koji je predvodio jedinicu HOS-a "devetu bojnu Rafael vitez Boban", nazvanu po ustaškom zločincu.

Evroparlamentarac Fred Matić odbio je da dođe u Vukovar da ne bi morao da hoda "iza Skeje".

Penava: Dobro je da je SDSS poslušao

GRADONAČELNIK Ivan Penava poručio je da u koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDSS poslušao i "zaobišao Vukovar". Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni".

- Uvek su na čelu kolone sećanja bile porodice poginulih i nestalih, a to se od danas menja. Smeta mi da je na čelu kolone "čovek sa brčićima" - rekao je lider opozicije i predsednik SDP-a Peđa Grbin, aludirajući na Skeju. Pozvao je sve da poslušaju šta je Franjo Tuđman govorio o HOSovcima kada im je zabranio nošenje uniformi sa ustaškim znakovima. Među zastavama u koloni isticala se i crna na kojoj je pisalo "Bojna Čavoglave" uz hrvatski grb koji se koristio u vreme NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!