POTVRĐEN PTIČIJI GRIP: Loše vesti iz komšiluka, oglasili se nadležni

Tanjug

25. 01. 2024. u 19:12

HRVATSKO ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je na farmi sa tovnim ćurkama u opštini Brodski Stupnik potvrđen ptičji grip H5N1.

ПОТВРЂЕН ПТИЧИЈИ ГРИП: Лоше вести из комшилука, огласили се надлежни

Foto: FB

Dodaje se da je farma na području Brodsko-posavske županije pod kontrolom, kao i da će narednih dana biti sprovedeno preventivno ubijanje ovih životinja, prenosi HRT.

Hrvatsko ministarstvo je juče od ovlašćene veterinarske organizacije primilo dojavu o sumnji na ptičji grip zbog povećanog uginuća životinja na farmi sa oko 64.000 tovnih ćurki.

Veterinari su uzorkovali životinje, a laboratorijskim izveštajem je utvrđen ptičji grip.

Iz ministarstva su podsetili da je na snazi Naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja ptičjeg gripe na području Hrvatske, kojom se propisuje obavezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt sa divljim pticama, kao i ostale mere koje imaju imaju za cilj da spreče pojavu ove bolesti.

Subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su da odmah prijave veterinaru ako postoji sumnja na bolest, kao što su neuobičajena uginuća, pad unosa hrane ili vode i smanjena nosivost.

Od ptičjeg gripa od domaće peradi najčešće obolevaju kokoške i ćurke, a kod patki i guski razviju se blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, naročito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja i zato predstavljaju glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

BONUS VIDEO: PACIJENTI NAKON TROVANjA LEPKOM BIĆE PUŠTENI NA KUĆNO LEČENjE V.D.Direktor ZC Aleksinac za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)