UMESTO U OBNOVU, PARE STAVILI U VLASTITI DŽEP: Evropski tužioci pretražuju hrvatsko Ministarstvo kulture

HRVATSKA policija je jutros, po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, upala u Ministarstvo kulture i medija, zbog sumnji u brojne malverzacije u trošenju evropskog novca.

УМЕСТО У ОБНОВУ, ПАРЕ СТАВИЛИ У ВЛАСТИТИ ЏЕП: Европски тужиоци претражују хрватско Министарство културе

Foto N. Fifić

Pretraženi su i stanovi visokorangiranih delatnika ministarstva za koje se sumnja da su umešani u malverzacije oko obnove Zagreba nakon zemljotresa. Naime, Ministarstvo je dodelilo velike novce Geodetskom fakultetu da izvrši snimanje oštećenja zgrada, a pokazalo se da su cene bile daleko veće od realnih i da snimanja nisu sprovedena precizno. Reagovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković rečima "policija u ministarstvu, ništa novo, danas je samo lep dan".

Ovo je nastavak afera kojima se ne vidi kraj u Hrvatskoj, a povezane su sa ministarstvima i članovima vlade. Do sada su na inicijativu evropskih tužilaca, dva ministra iz Plenkovićeve vlade završila u zatvoru i čekaju suđenje, a aktuelna ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek demantuje da istraga evropskih tužilaca ima ikakvu vezu sa njenim ministarstvom.

Naime, jedan od argumenata je da se radilo o "hrvatskom", a ne o evropskom novcu, što je pod znakom pitanja, jer da je tako, evropski tužioci ne bi pokrenuli istragu. Očito će se klupko ove korupcijske afere raspetljati veoma brzo, a epilog nikako ne ide u korist vladajuće većine, koju čekaju skori izbori.

Brojne su reakcije opozicije koja i ovu aferu uzima kao krunski argument da je sadašnja vlada korumpirana. "HDZ je stranka već pre osuđena za korupciju, njima je kriminal stvar organizacijske kulture, a rezultat je 30 smenjenih ministara", kaže Davor Nađi, dok Mirela Ahmetović iz SDP tvrdi da je Plenkovićeva vlada "rasadnik kriminalaca". Istovremeno, lideri opozicije kažu da su evropski tužioci potrebni Hrvatskoj, iako postoje inicijative da se osujete u radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)