KONAČNI REZULTATI HRVATSKIH IZBORA: Bez Pupovca i Penave nema nove vlade

Pobednkik izbora je HDž sa manje poslaničkih mesta nego pre četiri godine, ali realnim šansama da po treći put za redom sastavi vladu.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ХРВАТСКИХ ИЗБОРА: Без Пуповца и Пенаве нема нове владе

Foto: Printskrin/Jutjub/Marin Vlasic

HDž je na hrvatskim izborima osvojio 60 mandata, šest manje nego pre četiri godine, ali je relativni pobjednik ispred SDP koji ima 42 mesta u Saboru. Treća stranka je Domovinski pokret koji je osvojio 14 mesta, dok Most će Most imati 11, a stranka „Možemo“ 10 poslaničkih mesta. SDSS je osvojio tri mesta, a u Sabor ulaze Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov.

„Uspeli smo da pobedimo tri puta za redom i sastavićemo stabilnu vladu“, rekao je u izbornoj noći predsednik HDž-a Andrej Plenković. Nije otkrio potencijalne koalicijske partnere, niti je rekao da će se nastaviti saradnja sa SDSS-o i manjinskim poslanicima. Izbori znače i poraz Zorana Milanovića, koji se iz lagodne pozicije predsednika države uključio u kampanju i najavio svoju kandidaturu za premijera.

Ipak, ništa nije završeno, jer tek slede pregovori oko formiranja većine u Saboru. Moguće su sve kombinacije, a Domovinski pokret je poručio da neće surađivati sa SDSS-om i strankom „Možemo“. Od Milorada Pupovca i lidera Domovinskog pokreta, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave ovisi kakva će biti nova vlada i kome će se prikloniti, desnom centru ili levici, koja je pretrpila poraz na izborima.

Hrvatsku čekaju ove godine još evropski i predsednički izbori, a ostaje i otvoreno pitanje kakva je daljnja sudbina glavnih aktera hrvatskih izbora. Ako Andrej Plenković sastavi vladu biće ugrožena politička budućnost Zorana Milanovića, a ako levica nekih čudom na kraju uspe Plenković ima male šanse da ostane na čelu HDž-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)