SRBI "LETE" IZ VLADE U ZAGREBU: Na zahtev Domovinskog pokreta, poslanici SDSS neće biti deo vladajuće većine

Poslanici iz srpske stranke neće podržati Andreja Plenkovića za mandatara, a ostali manjinski poslanici se podelili.

СРБИ ЛЕТЕ ИЗ ВЛАДЕ У ЗАГРЕБУ: На захтев Домовинског покрета, посланици СДСС неће бити део владајуће већине

Andrej Plenković, Foto Tanjug

Dileme više nema, Srbi su na zahtev Domovinskog pokreta „izleteli“ iz hrvatske vlade. HDž koji je u Miloradu Pupovcu i u SDSS-u imao bezrezervnu podršku odrekao se podrške troje srpskih poslanika u Saboru, što je bio preduslov krajnje desnog Domovinskog pokreta da uopšte pristane na koaliciju sa najvećom hrvatskom strankom. Nakon dvočasovnog sastanka u hrvatskoj vladi manjinski poslanici su odlučili da će ostati zajedno, time da SDSS neće potpisati podršku Plenkoviću za treći premijerski mandat.

Treba podsetiti da je Milorad Pupovac osam godina bio čvrst partner vladajućeg HDž-a i često su glasovi Srba u Hrvatskoj bili presudni da vlada nije pala. Najveća srpska stranka poslušno je dizala ruke kod izglasavanja svih zakona, često i onih koji su bili krajnje problematični. SDSS je bio uz HDž do poslednjeg dana, a nije inzistirao ni da se donese zakoni koji bi trajno zabranio korištenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“. Pupovac je balansirao između stvarnih interesa preostalih Srba u Hrvatskoj i HDž-ove vlasti, ali nije dovodio u pitanje koaliciju SDSS-a i vladajuće stranke. Za uzvat HDž je kroz protekle dve vlade finansirao delovanje srpskih organizacija u Hrvatskoj i omogućio da u srpska sela dođe struja i voda, ali ne još uvek u sva. Proteklih godina nastavio se i trend iseljavanja Srba, pogotovo mladih, koji su u Hrvatskoj teško dolazili do posla. Bilo je bezbroj pritisaka na srpsku zajednicu, napada na Srbe, što je dovelo i do novog iseljavanja i života mnogih na samom rubu egzistencije. Pupovac je opravdavao kompromise sa HDž-om tvrdnjom da bi „drugi bili još gori“, a čini se da su ga ti „drugi“, sada uz blagoslov HDž-a, oterali iz hrvatske vlade.

Nakon izbora u Hrvatskoj Domovinski pokret je najavio da će se zalagati da se zabrani finansiranje zagrebačkih “Novosti”, a nisu hteli ni pregovarati sa Plenkovićem da SDSS ostane deo većine u Saboru. Tako su i hrvatski izbori doneli teški poraz politici Milorada Pupovca, pa nije nemoguće da će i SDSS trebati naći novog lidera.

Istovremeno rastu apetiti Domovinskog pokreta koji traži četiri ministarstva i čelne pozicije u državnim preduzećima. Najsporniji je zahtev da preuzmu resor kulture, jer su najavili „kulturnu revoluciju“ po svojoj meri, a Plenković na to ne želi da pristane. Analitičari procenjuju da će vlada, ako se postigne dogovor, biti na velikim iskušenjima, pa nije nemoguće da će kratko trajati. Predstoji da se vidi kako će Evropa prihvatiti da je HDž žrtvovao Srbe u Hrvatskoj, jer se premijer Plenković često u evropskom institucijama predstavljao kako je na čelu vlade koja usko sarađuje sa nacionalnim manjinama i pre svega sa Srbima u Hrvatskoj. I sada uverava da neće biti promena prema nacionalnim manjinama i njihovim pravima i da samo može da bude bolje.

Hrvatska levica doživela je potpuni potop i predstoje joj crni dani. Sigurno će doći do smena nesposobnih stranačkih lidera, a Plenković se hvali da je po treći put pobedio šefove SDP-a, među kojima je i “stric”, kako premijer ironično zove Zorana Milanovića. I sudbina šefa države je uzdrmana, jer nije ostvario ništa što je obećavao, a dobrim delom je zaslužan što je i Domovinski pokret došao u situaciju da kreira buduću vladu. Hrvatsku čeka nestabilna politička budućnost, ali je pitanje svih pitanja hoće li zaista sa novom vladom skrenuti sasvim desno i šta će biti sa pravima Srba u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)